Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Militanta islamister förklarar krig i Nigeria

 
 
 

Foto: Susanne P Fernandes

Under juni månad har en del attentats riktats mot myndigheter och civila i Nigeria och i förra veckan tog den islamistiska militanta organistationen Boko Haram, fritt översatt Västerländsk kultur är förbjuden, på sig ansvaret för attentaten. Gruppen har förklarat krig mot den Nigerianska staten och kräver införandet av en islamsk stat med alkoholförbud och sharialagar vilket är islams stängaste tillämpning med stympning och stening som straffpåföljder för brott.

Enligt Africa Confidential ska säkerhetskällor ha påtalat misstankar om att nigerianska medlemmar av Boko Haram tränar i militära träningsläger i Burkina Faso, Nigeria och Somalia. I Somalia ska träningen ha skett tillsammans med medlemmar ur de islamistiska terroristgrupperna Al Qaida och Al Shabaab.

Boko Haram har bland annat tagit på sig ansvaret för de sprängningar som riktats mot ett polishögkvarter och en bar där alkoholförsäljning pågått under juni månad.

Representanter för den Nigerianska delstaten Borno uppges ha försökt förhandla med Boko Haram men organisationen ska ha avvisat all förhandling innan den nigerianska staten bland annat  frigivit samtliga av organisationens fängslade medlemmar och infört Sharia-lagstiftning i samtliga nigerianska delstater där muslimer är i majoritet.