Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bergmanveckan på Fårö invigs

Szabo och Bergman Foto: Bergmanveckan

Nu invigs den åttonde upplagan av Bergmanveckan på Fårö. Då anländer också en av veckans internationella gäster, István Szabó, för att hålla en ”Bergman Lecture”.

I István Szabós Bergman Lecture kommer han bland annat att tala om hur han tillsammans med Ingmar Bergman startade European Film Academy, sammanslutningen av europeiska filmare som syftar till att lyfta fram europeisk film. Szabó var också den enda utomstående person som Ingmar Bergman släppte in på inspelningen av Fanny och Alexander, bifogad är en bild på deras möte i kulisserna!

I slutet av veckan åker Szabó till den internationella filmfestivalen i Karlóvy Vary, där han är ordförande i festivaljuryn. Festivalen som är en av de största i Europa har flera svenska filmer i programmet, bland annat hyllade Apflickorna av Lisa Aschan och Play av Ruben Östlund.

Bland István Szabós egna filmer märks den Oscar-vinnande filmen Mephisto – som också visas under Bergmanveckan – Father, Lovefilm, Taking Sides, Överste Redl, Sunshine och Being Julia, den senast distribuerade filmen i Sverige. István Szabó har nyligen avslutat arbetet på en ny långfilm, The Door, efter en roman av den ungerska författaren Magda Szabó (inget släktskap). Helen Mirren spelar huvudrollen i filmen, som handlar om relationen mellan en äldre kvinna som är författare och hennes unga hembiträde.

Källa: Bergmanveckan