Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige och Förenade Arabemiraten undertecknar samarbetsavtal inom miljöteknik

Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten Foto: Wikimedia

Sverige och Förenade arabemiraten undertecknade igår ett femårigt samarbetsavtal inom miljö- och energiteknik. Syftet med avtalet är att främja tekniskt samarbete och tekniköverföring inom hållbar stadsutveckling och att motverka klimatförändringar.

– Den internationella marknaden för miljöteknik växer snabbt och svensk miljöteknik är i många avseenden världsledande. Genom samarbetet med Förenade arabemiraten får Sverige och svenska företag nya möjligheter att fortsätta utvecklas. Så skapas fler jobb i Sverige samtidigt som vi räddar miljön, säger näringsminister Maud Olofsson.

Prioriterade områden inom samarbetet är:

(1) Hållbar stadsutveckling (inbegripet planering, energieffektivt byggande, vattenrening, sophantering och transport).
(2) Energieffektiv teknik.
(3) Förnybar energi och dess användning.
(4) Miljöskyddsteknik i industrisektorn.
(5) Hållbar utveckling och kapacitetsuppbyggnad för att bekämpa klimatförändringarna.

Samarbetet ska bland annat bestå i ett utbyte av riktlinjer och föreskrifter mellan parternas ministerier, gemensam forskning och utveckling inom teknik, tekniköverföring, informationsutbyte, kapacitetsuppbyggnad och direktinvesteringar i demonstrationsprojekt. För ett resultatinriktat samarbete kan små och medelstora företag, lokala myndigheter och forskningsinstitut vid behov delta.

Bilaterala samarbetsavtal med viktiga samarbetsländer inom miljö- och energiområdet har under de senaste åren utgjort ett viktigt inslag i regeringens arbete för att utveckla och främja svensk miljö- och energiteknik, tillvarata exportpotentialer och samtidigt verka för en bättre miljö. Samarbetsavtal har bland annat ingåtts med USA, Kina, Ryssland och Brasilien.

Källa: Regeringskansliet