Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Blunda Jag blundar vinner manustävlingen ”Efter Bergman”

Ingmar Bergmans grav på Fårö Foto: Wikimedia

Edith Söderström – sångerska, låtskrivare och nu manusförfattare – är vinnare i Bergmanveckans manustävling ”Efter Bergman” med sitt manus till filmen Blunda jag blundar.

– Jag är så ofattbart glad över priset, säger Edith. Det känns som en oerhörd ära att ha blivit utsedd till vinnare av ”Efter Bergman”-priset.

Edith Söderströms kortfilmsmanus handlar om en ung kvinna med ett handikapp och en man som bedrar henne. Eller gör han verkligen det? Kanske bedrar hon sig själv? Blunda Jag blundar handlar om ensamhet, tvåsamhet och åter ensamhet.

Intresset för manustävlingen, som arrangerades för andra året, var mycket stort och juryn hade att välja mellan 75 kvalificerade bidrag. Texterna hämtade inspiration från ”Ingmar Bergmans filmiska verk, stil eller tematik” och skulle ”vara angelägna för vår tid”, som statuterna anger.

Juryns motivering lyder: ”Edith Söderströms manus till Blunda Jag blundar är en koncentrerad, avskalad historia, som hittat sin dramatiska konflikt och därför kan ställa de stora frågorna.  Genom att utnyttja filmens möjligheter, att låta bilden berätta något annat än det ljudet förmedlar, ger oss författaren två sanningar. Blunda Jag blundar leder oss in i det välkända Bergmanska landskapet – kärleksrelationens komplexa blandning av tillit och svek”.

Under Bergmanveckan, tillkännages vinnaren vid en prisutdelning på Kutens Bensin på Fårö, då också förra årets vinnare, Hanna Andersson, visar den film som blev resultatet av hennes vinst – kortfilmen Erika och Sally, om två systrar och deras relation.

Edith Söderström (född 1978 i Lund) är mest känd som sångerska och låtskrivare. Hennes första album ”Timmar på taket” släpptes våren 2005 (EMI Music). I september 2010 följdes det av ”Svalår” utgivet på det egna skivbolaget Anakronista Records. Under sommaren och hösten 2011 turnerar hon bland annat med Hans Ek och hans ”Trans Europe Express”.

Vid sidan om musiken arbetar hon som översättare från tyska och franska till svenska samt som frilansskribent. Edith har också gått en ettårig manusförfattarutbildning på Broby Grafiska i Sunne. Hon har skrivit, regisserat och producerat kortfilmen Ett öppet fönster på produktionsbolaget FILT.
Prissumman i ”Efter Bergman” för bästa manusidé till en kort- eller dokumentärfilm är ett produktionsstöd motsvarande 140 000 kr. Juryn har bestått av Margareta Garpe, dramatiker och regissör, Jacob Jörgensen, Independent Studios Gotland, Beata Mannheimer, projektutvecklare på Filmregion Stockholm Mälardalen, Sven Milltoft, präst i Svenska kyrkan samt Ylva Liljeholm, Film på Gotland.

”Efter Bergman”-tävlingen arrangeras och administreras av Bergmancenter på Fårö och Film på Gotland. Övriga finansiärer är: Bergmangårdarna på Fårö, Svenska kyrkan, Visby stift, Independent Kostym, Independent Studios Gotland, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Kameraten AB och Ljud & Bild Media AB.

Källa: Bergmancenter