Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordår för Bergmanveckan på Fårö

Gamlehamns raukar Foto: Wikimedia

På söndagskvällen avslutades den åttonde upplagan av Bergmanveckan med en ljudinstallation bland Gamlehamns raukar på temat ”Hur låter Bergmans landskap?”. Arrangörerna kunde nöjda konstatera en 20-procentig ökning av biljettförsäljningen och den mest välbesökta Bergmanveckan någonsin med över 3100 sålda biljetter till 51 programpunkter.

Andrej Zvjagintsev, som nyligen vann Special Jury Prize i Cannes för sin senaste film Elena, sa i ett samtal att Ingmar Bergman spelat en mycket stor roll i hans liv.
– När jag som sjuttonåring såg Höstsonaten i Novosibirsk var min skjorta våt av tårar när jag kom ut från biografen. Filmen fick mig att förstå vad man kunde uttrycka med filmmediet.

Regissören István Szabó, som höll årets ”Bergman Lecture”, var mycket rörd av sitt möte med Bergmans Fårö, men mest imponerad av publiken.
– Det är fantastiskt med alla dessa engagerade och intresserade människor som fyller salonger och seminariesalar! Var kommer de ifrån?, ville han veta.

Utställningen ”Fårö – Ingmar Bergmans filmiska landskap” som är Bergmancenters första mer omfattande utställning har redan lockat en stor publik. Med filmklipp, intervjuer och fotografier åskådliggörs mötet mellan det Fårö där sju av Bergmans filmer utspelar sig, och den glesbygd i Östersjön som mötte Ingmar Bergman på 60-talet. Utställningen visas hela sommaren.

– Vi har redan massor av idéer för nästa Bergmanvecka, summerar verksamhetsledaren Jannike Åhlund. Självklart blir det en ny upplaga nästa år.

– Men vi hoppas förstås att vi kan fortsätta ha Fårö skola som vår bas och att vi till slut får ihop en finansiering för ett fullt bestyckat Bergmancenter. Utställningen är en försmak av den publika verksamhet som kompletterar Bergmanveckan och våra populära bussturer.

Källa: Bergmanveckan