Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Helena Gibson gör årets Orusts Stora Evert Taube Pris

Foto: Wikimedia

I år delas för första gången Orusts Stora Evert Taubepris ut. Årets pristagare får även glaskonst av högsta internationella snitt designat av Helena Gibson.
”Vi är både stolta och glada och att glaskonstnären Helena Gibson gör ett konstverk till årets pristagare Ulf Lundell”, säger Ronny Svensson informatör i Orust kommun.

Konstverket är en fjäril med texten Touch Me i neon. Tanken bakom konstverket är att det inte är lätt att smeka en fjäril men pristagaren har lyckats med detta. Att beröra oss med sina ord. Helena Gibson kommer själv att tillsammans med Orusts sparbank och Orust kommun närvara vid överlämnandet på TaubeSpelen den 17 juli.

Helena Gibson som varit etablerad i 25 år använder både gammal och ny teknik i bruksglastillverkning, dricksglas, skulpturer, väggbilder och glas kombinerat med neon.

Att hennes konst har varit stilbildande och uppskattad visas på det att hon, som en av få svenska glaskonstnärer, är representerad på Nationalmuseum, Röhsska museet m.fl. samt inte minst på det stora danska glasmuseet Aebeltoft. Och många är de kommuner, landsting och privatpersoner har utsmyckningar av Helena

Det var i Orrefors som Helena lärde sig blåsa glas, men den stora inspirationen kom på Pilchuck Glass-school i USA. Ett kreativt klimat där konstnärlig talang står i frontlinjen. Helena fick skolans stipendium för att stanna kvar av självaste grundaren Dale Chihuly.

Helena kan man träffa på dagligen i sin hytta/butik i Kronhusbodarna i Göteborg, mitt bland sina färgsprakande glas.

Orusts Stora Evert Taubepris på 50 000 kronor är instiftat av Orusts Sparbank och Orust Kommun i samverkan med Taubespelen.

Källa: Mynewsdesk