Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Våld och torka leder till massflykt från Somalia

Kanadensiska soldater i Somalia Foto: Wikimedia

Över 10 miljoner människor på Afrikas horn behöver akut humanitär hjälp. En farlig kombination av torka, höjda matpriser och beväpnade konflikter har skapat den värsta situationen på många decennier i regionen. Bland de drabbade är 2 miljoner barn i länderna Somalia, Kenya, Etiopien och Djibouti.

– Vi ser inget slut på striderna i Somalia inom den närmsta framtiden och i de värst drabbade områdena väntas nästa skörd bli knapp på grund av torkan. Matpriserna har ökat med upp till 240 procent. Det och att boskapen dör på grund av torkan slår oerhört hårt mot de fattigaste, säger UNICEFs regionala chef för katastrofinsatser, Robert McCarthy.

Massiva flyktingströmmar

De senaste månaderna har hundratusentals familjer flytt från Somalia till Kenya och Etiopien. I Dadaab i östra Kenya anländer varje vecka över 10 000 somalier. De har gått i flera dagar genom torrlagda landskap. Många är sjuka när de kommer fram och undernäringen är alarmerande utbredd bland barnen. I vissa läger är hela 40 procent av barnen akut undernärda.

UNICEF finns på plats och arbetar med direktstöd till de barn som drabbats av undernäring i samarbete med UNHCR, regeringar, frivilligorganisationer och andra lokala organisationer i området. Liknande samarbeten har tidigare resulterat i vaccinationskampanjer, hälsoprogram samt projekt för att säkerställa tillgången till rent vatten och bättre sanitet, framförallt i flyktingläger.

Men det behövs mer ekonomiska resurser för att kunna nå fler barn. Hjälparbetet försvåras även av konflikterna i området.

Källa: Unicef