Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

UD släpper rapporter om mänskliga rättigheter i 188 länder

Foto: Wikimedia

Utrikesdepartementet har återigen granskat läget för de mänskliga rättigheterna världen över. Granskningen från 2010 har resulterat i 188 rapporter från lika många länder och igår, 7 juli klockan 13.00, offentliggjordes de på regeringens webbsida för mänskliga rättigheter: www.manskligarattigheter.se.

Rapporterna redovisar läget för mänskliga rättigheter i alla dessa länder och sammanfattar utmaningar som de står inför i arbetet för demokrati, rättsstatsprinciper och respekt för de mänskliga rättigheterna i en värld som snabbt förändras.

I varje landrapport finns en genomgång av läget för de mänskliga rättigheterna utifrån olika rubriker som exempelvis rätten till bästa uppnåeliga hälsa, rätten till utbildning och rättigheter för HBT-personer och minoritetsgrupper. Rapporterna speglar den höga prioritet som regeringen och UD fäster vid respekten för mänskliga rättigheter. Sverige och USA är de enda staterna i världen som skriver offentliga rapporter om efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna i världens länder.

Sedan 2003 offentliggörs rapporterna i syfte att göra informationen tillgänglig för till exempel organisationer, myndigheter, företag och enskilda som intresserar sig för mänskliga rättigheter. Den 27 mars 2008 släpptes den närmast föregående omgången UD-rapporter om mänskliga rättigheter i världens länder.

I samband med lanseringen anordnades ett seminarium i Almedalen där både utrikesminister Carl Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson deltog för att diskutera hur de mänskliga rättigheterna utvecklas och vad Sverige kan göra.

Källa: Utrikesdepartementet