Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ministerråd om den framtida fiskeripolitiken

 

Foto: Wikimedia

Onsdagen den 13 juli presenterade EU-kommissionen sitt förslag till en framtida fiskeripolitik. I morgon tisdag anordnas ett första ministerråd sedan förslaget presenteras för en första diskussion kring reformen. Statssekreterare Magnus Kindbom deltar som den svenska regeringens representant.

EU:s fiskeripolitik är gemensam, det vill säga medlemsländerna omfattas av samma bestämmelser. EU-kommissionen presenterade i förra veckan ett förslag med nya fiskeregler för 2013. Bland nyheterna märks förbud mot såkallat utkast, det vill säga att slänga tillbaka fisk i havet för att den för liten eller för att kvoten är fylld. Kommissionen vill att all fångst ska tas i land och räknas av kvoten.

– Utkast av fisk är ett bevis på ett system som inte fungerar. Vi kan inte nå en hållbar fiskeripolitik så länge som vi kastar överbord fullt duglig fisk, säger statsekreterare Magnus Kindbom.

Vidare föreslår EU-kommissionen en ökad regionalisering inom EU och att medlemsländerna själva föreslår hur de ska uppnå de långsiktiga planerna med mål om ett maximalt hållbart fiske år 2015. Det föreslås ett krav på att EU bedriver fiske i länder utanför EU på ett långsiktigt hållbart sätt och att mänskliga rättigheter respekteras. Kommissionen föreslår också att subventionerna till fiskeflottan ska tas bort. En överföring av fiskerättigheter blir obligatorisk på nationell nivå, något som ska förhindra att ett annat medlemsland kan köpa ut en fiskeflotta.

– Nu måste vi arbeta för att komma ifrån den kortsiktiga lönsamheten som präglar en stor del av dagens fiskeripolitik. Om vi i framtiden över huvudtaget ska kunna ha ett fortsatt fiske så måste vi komma bort från de subventioner som driver på den redan överdimensionerade flottan. Den svenska regeringen kommer fortsätta driva frågan om att all stödfinansiering som kan öka EU:s fiskeflotta måste upphöra, säger statsekreterare Magnus Kindbom.

Källa:  Regeringen.se .