Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Somalia: Barn utsätts för krigsbrott

 

Foto: Wikimedia

Somaliska barn utsätts för omfattande krigsbrott och barn under 15 år rekryteras systematiskt som barnsoldater av islamistiska grupper, visar Amnesty i en ny rapport som presenteras idag.

Amnestys rapport ”In the line of fire: Somalia’s children under attack”, lyfter fram en skrämmande bild av hur barnen drabbas av konflikten i landet. De rekryteras som barnsoldater, hindras att gå i skola och dödas och skadas i urskillningslösa attacker mot tättbebyggda områden.

– I Somalia pågår inte bara en humanitär katastrof: det är en katastrof för mänskliga rättigheter och barns rättigheter, säger Michelle Kagari, biträdande chef för Amnestys Afrikaavdelning.

– Som barn i Somalia lever du med döden som ett ständigt hot: du kan dödas, bli rekryterad som soldat och skickas ut i strid, straffas av al-Shabab för att du lyssnat på musik eller har på dig ”fel kläder”, tvingas klara dig själv när du mist dina föräldrar eller riskera att dö för att du inte får nödvändig sjukvård.

I Amnestys rapport dokumenteras mer än 200 vittnesmål från somaliska flyktingar, barn och vuxna, i Kenya och Djibouti. Många av dem uppger att rekryteringen av barnsoldater av väpnade rebeller är en av orsakerna till att de flytt från södra och centrala Somalia.

Övergångsregeringen (TFG) finns uppsatt på FN:s svarta lista över stater och väpnade grupper som rekryterar, utnyttjar, dödar och lemlästar barn i väpnade konflikter. De har skrivit under avtal om att respektera barns rättigheter men har ännu inte visat att man vidtagit några åtgärder för att upphöra med barnsoldater i sina trupper.

Utbildningen i Somalia har lidit skada när skolbyggnader skadats i attacker mot tättbefolkade områden. I Mogadishu har många skolor tvingats stänga eftersom eleverna och lärarna är rädda för att dödas eller skadas på väg till skolan.

Den väpnade gruppen Al-Shabab, den största rebellgruppen, har infört strikta regler kring rätten till utbildning, som bland annat innebär att flickor hindras från att delta i undervisningen, att vissa ämnen inte får undervisas, och att skolan används för att indoktrinera barn till att delta i stridigheterna.

Al-Shabab använder också skrämmande metoder för att rekrytera barn genom att lova dem telefoner och pengar, eller genom räder mot skolor och kidnappningar av barn från offentliga platser.

Några av barnen som Amnesty intervjuat har bevittnat hur lärare har dödats under dessa räder och berättar hur flickor tvingats till giftermål med soldater.

En 13-åring flicka från Mogadishu berättar följande för Amnesty:

– Al-Shabab kom in en morgon… De sa åt lärarna att alla elever måste utrymma klassrummet. En bil väntade utanför och de tvingade in barnen i den. En lärare dödades för att han vägrade lyda dem. Han var modig, han var den som tog parti för barnens rättigheter.

Barnen har utsatts för spöstraff och bevittnat andra skrämmande människorättsbrott, som stening, stympning och dödande som utförts på offentliga platser av islamistiska grupper. De har också varit vittnen till att släktingar, vänner eller familjemedlemmar dödats eller torterats.

Somaliska flyktingar, och det gäller även barnen, lever med djupa trauman efter att ha utsatts för, eller bevittnat, människorättskränkningar i den långdragna konflikten som pågår i landet.

Det internationella samfundet måste säkerställa särskilda skyddsåtgärder för det ökade antalet somaliska barn som separeras från sina föräldrar, och utöka den psykosociala hjälpen och tillgången till utbildningsprogram för de somaliska barnen.

– Det här är en konflikt utan lösning i sikte, där barnen varje dag upplever ofattbara grymheter, säger Michelle Kagari. De riskerar att bli en förlorad generation om omvärlden fortsätter att blunda för krigsbrotten de utsätts för.

Källa: Solveig Hauser/ Amnesty International