Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

MSB stödjer FN:s arbete för somaliska flyktingar i Etiopien

Flyktinglägret Shimelba i norra Etiopien Foto: Wikimedia

Idag torsdag reser personal från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till Etiopien för att delta i FN:s insats i flyktinglägren i Dollo Ado, till följd av hungersnöden på Afrikas horn. Bidraget till insatsen innebär att bygga ett boende- och kontorsläger för omkring 30 FN-anställda. Kostnaden beräknas till 5,5 miljoner kronor och finansieras av Sida.

– Med anledning av den svåra flyktingsituationen på Afrikas horn bistår nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) FN:s flyktingorgan UNHCR med att öka effektiviteten i mottagandet av somaliska flyktingar i Etiopien. Detta är avgörande för att den humanitära hjälpen ska kunna nå så många behövande som möjligt, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Sverige har genom MSB lång erfarenhet av att stödja hjälporganisationer på plats i ett katastrofområde. I Haiti efter jordbävningen och för att stödja FN:s insats att ta hand om flyktingar från Libyen som ett par exempel. Det är positivt att denna förmåga nu kan komma UNHCR till nytta för de nödlidande flyktingarna i den svåra situation som råder på Afrikas horn, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Cirka 3500 personer lämnar dagligen Somalia för att ta sig till flyktingläger i främst Kenya och Etiopien. Det stora antalet flyktingar har överväldigt mottagarländerna, som brottas med torka och en svår humanitär situation för den egna befolkningen. Det totala antalet flyktingar i området Dollo Ado nära den somaliska gränsen uppgår nu till cirka 154 000, runt 2000 människor ankommer varje dag och flyktinglägren är överfulla. Många flyktingar har mycket dålig hälsa och behöver snabbt få humanitär hjälp. Barn är särskilt utsatta och undernäringen är utbredd. UNHCR har bett det internationella samfundet om 136 miljoner US dollar för att bistå flyktingarna på Afrikas horn.

För att den humanitära hjälpen ska nå de behövande är det avgörande att de humanitära organisationerna kan öka sin närvaro och ges förutsättningar att arbeta effektivt. MSB har därför beslutat att, på uppdrag av UNHCR, bistå med en kontors- och boendelösning för UNHCR och andra FN-organ på plats.

Källa: Regeringskansliet