Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Internationell författarscen på Stadsbiblioteket i Malmö presenterar sju författare i höst

Dorothee Elmiger Foto: Wikimedia

Internationell författarscen bjuder på ett intensivt och varierat höstprogram med sju författare på lika många språk – från unga debutantförfattare till Nobelpristippade dito. Vi satsar också på en novemberfestival med Olga Tokarczuk, Conn Iggulden och Mircea Cărtărescu.

• 23/8 Dorothee Elmiger (Schweiz) OBS! I S:t Petrikyrkan.

• 8/9 Roy Jacobsen & Torbjörn Flygt (Norge & Sverige)

• 26/9 Emmanuel Carrère (Frankrike)

• 3/11 Olga Tokarczuk (Polen)

• 13/11 Conn Iggulden (Storbritannien)

• 20/11 Mircea Cărtărescu (Rumänien)

23/8: Dorothee Elmiger (Schweiz) i samtal med Johanna Ögren
Internationell författarscen inleder hösten med ett samarbete med Malmöfestivalen då schweiziska Dorothee Elmiger samtalar med Johanna Ögren, grundare av sajterna bokhora.se och lillagumman.se, i St Petrikyrkan på Malmöfesivalen.

Dorothee Elmiger är född 1985 i Schweiz och bosatt i Berlin. Hennes debutroman Inbjudan till de våghalsiga utkom 2010 i hemlandet och belönades bland annat med Bachmann-priset.

”Inbjudan till de våghalsiga” är ett fantasieggande brandtal för vikten att hålla historien levande när vår yttre verklighet förtvinar. Roligt berättad med ett fantasieggande symbolspråk formar Elmiger en saga för vuxna med litterära och politiska referenser. I ett postapokalyptiskt samhälle berättar systrarna Margarete och Fritizi historier från sin fantasi, böcker och förlorade värld för varandra. Berättelserna flyttar mellan olika tidsplan och perspektiv, korsar och refererar till varandra. Den litterära upplevelsen och det politiska ärendet förenas efter varje läsares egna förutsättningar.

8/9 Roy Jacobsen & Torbjörn Flygt (Norge & Sverige) i samtal med Mats Kolmisoppi
Roy Jacobsen, som debuterade 1982, är en av de främsta i den nya generationen norska, realistiska berättare. Just nu är han bland annat aktuell med barndomsskildringen Underbarn, en roman som utspelar sig 1961 och skildrar en familj och ett samhälle i förändring. Drabbande för Jacobsen samman barndom och klass.

För Torbjörn Flygt har Roy Jacobsen länge varit en inspirationskälla, och beröringspunkterna är många. Tio år efter framgångarna med Underdog följer Flygt nu upp huvudpersonen Johan Kraft i romanen Outsider. Som juridikstuderande i Lund tillhör Johan de många 60-talister som läser vidare utan någon erfarenhet av den akademiska världen.

Nu möts Jacobsen och Flygt i ett samtal om klass, uppväxt och berättande. Det leds av författaren Mats Kolmisoppi.

26/9 Emmanuel Carrère (Frankrike) i samtal med Kristoffer Leandoer
I Sri Lanka försöker en man förgäves rädda sitt barnbarn undan en framrusande tsunami. I Frankrike dör en kvinna i sjukdom och lämnar man och barn ensamma kvar. Emmanuel Carrère, som länge har varit det plågade jagets krönikör, skildrar i sin senaste bok Ett annat liv än mitt eget hur sorg och förlust bryter sönder två familjer, som ändå finner en väg vidare. Emmanuel Carrère skriver sig längre och längre in i det mänskliga varat och framstår allt tydligare som den franska dokumentära romanens oomtvistlige mästare. Han är även verksam som manusförfattare och regissör och flera av hans böcker, bland andra Mustaschen och Doktor Romand, har filmatiserats.

Emmanuel Carrère samtalar med översättaren, förläggaren och Augustnominerade författaren Kristoffer Leandoer

3/11 Olga Tokarczuk (Polen) i samtal med Andrzej Tichy
Polska Olga Tokarczuk är en av den nya europeiska prosans mest fascinerande och hänförande röster. I hennes femte bok i svensk översättning, Styr din plog över de dödas ben, möter läsaren Janina Duszejko, en gång broingenjör och lärarinna som nu ser om grannarnas vintertomma hus, strövar genom markerna tillsammans med rådjur och vildsvin, översätter Blake – och ställer horoskop. Så påträffas en av de bofasta grannarna död, och plötsligt är det excentrikern Janina som befinner sig i händelsernas centrum. Det som för myndigheterna ter sig oförklarligt bildar under hennes trånande blick ett tydligt mönster. Det enda hon behöver göra är att lära sin omgivning att läsa spåren rätt.

Olga Tokarczuk samtalar med författaren Andrzej Tichy.

13/11 Conn Iggulden (Storbritannien) i samtal med Ann Lingebrandt
Conn Iggulden, född 1971, arbetade innan han blev författare heltid som lärare i engelska. Han debuterade 2003 med Roms portar, den första delen i Kejsar-serien, en serie om fyra böcker som behandlar Julius Ceasars liv och har fört fram Iggulden som en av världens i särklass mest populära historiska författare.

År 2007 utkom Stäppens krigare, första delen i Igguldens nya succéserie om det mongoliska riket. Boken följdes av Bågens mästare, Bergens väktare och tidigare i år Silvrets rike.

Conn Iggulden samtalar med författaren och litteraturkritikern Ann Lingebrandt.

20/11 Mircea Cărtărescu (Rumänien) i samtal med Eva Ström
Mircea Cărtărescu är tillbaka efter den trollbindande och hyllade romantrilogin Orbitór. Som sjätte bok i svensk översättning publiceras nu den Nobel­pris­tippade rumänske författarens dagböcker från 1994 till 2003. Dagböcker som i första hand inte beskriver dagshändelser utan arbetet med Orbitór-trilogin och mötet med väst efter att Nicolae Ceausescus regim fallit. Cărtărescus stil spänner här från det vardagliga till den mästerliga prosa hans läsare kan känna igen sedan tidigare.

Mircea Cărtărescu samtalar med poeten, författaren och kritikern Eva Ström

Kvällen inleds med ett samtal om bokserien Panache (som fyller 65 år) och den översatta litteraturens dåtid och framtid i Sverige. Bokhistorikern och förläggaren Thomas Andersson modererar ett samtal mellan Panaches ansvarige förläggare Magnus Bergh och översättaren Inger Johansson.

Källa: Kulturförvaltningen i Malmö