Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ystad Sweden Jazz Festival inledd – fullt ös i full sol!

Ystad Sweden Jazz Festival 2011 är nu i full gång. Först ut i strålande sol var Miriam Aida med sitt svängiga framträdande på Per Helsas gård i centrala Ystad.

Ystads Teater är en av huvudarenorna under jazzfestivalen och där inledde den legendariske pianisten Bengt Hallberg serien av konserter. Bengt Hallberg är nu 80 år och tillbaka i full vigör efter en längre tids speluppehåll.
-Vilken lokal, vilken flygel, jag tror jag är i himlen, blev hans avslutningsord på konserten där han hyllades av en entusiastisk publik och stående ovationer.

Pianisten Jan Lundgren, ystadbo och jazzfestivalens konstnärlige ledare, är en stor beundrare av Bengt Hallberg.
-Bengt Hallberg har alltid varit min idol och var en gång min pianolärare. Det är fantastiskt roligt att han kommit till Ystad för ett av sina få framträdanden.

Thomas Lantz, ordförande i föreningen YAZZ, som  arrangerar festivalen för andra året, är nöjd med biljettåtgången hittills.
-Vi har hittills sålt cirka 5000 biljetter och är snart hemma ekonomiskt.

I år har vi betydligt större muskler tack vare vårt nya samarbete med Musik i Syd. Vi har utökat festivalen från tre till fyra dagar och dubblerat antalet konserter. I år har 33 konserter och  inte mindre än 144 artister från 15 länder.

Ystads jazzfestival fortsätter  till och med söndag den 7 augusti med en blandning av unga musikaliska jazzbegåvningar och internationella storstjärnor. Festivalen bjuder  även på en serie intressanta ”soff intervjuer” med kända jazzlegender, en unik chans för publiken att komma nära några av vår tids stora jazzstjärnor. Fredag – söndag intervjuas, inför publik på biografen Scala, pianisten  Bengt Hallberg, altsaxofonisten Herb Geller och tenorsaxofonisten Scott Hamilton.

Källa: Ystads kommun.