Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Karpalund – en promenad i livsmedelshistoriens spår

Karpalunds del av livsmedelshistorien finns många mustiga berättelser på bara någon kilometers omkrets.
Hör om Bjäres livs levande elefant och rosa Rolls Royce när företaget skulle marknadsföra sin nya läsk Merry. När Git Gay bjöd inköpschefen på lunch och om färskpotatis på burk.

Många företag har funnits i samma lokaler om än tillbyggda under åren; Karpalunds ångbryggeri, Bjäre, Novia, Campbell för att nämna några.

Bjärlövs bageri vars bröd började bakas 1880-talet, av Nilla Göransson, och än i dag bakas på nästan samma sätt av StureBröd i Kristianstad. Ett bröd som det hände att Birgit Nilsson, som bodde i Bjärlöv, kunde komma in och köpa när hon var hemma från sina operaturnéer.

Vinnö bageri som startades av Tilda Svensson 1890-talet. Hon födde femton barn och byggde upp ett livskraftigt bageri. Det berättas att förre chefredaktören på Expressen Bo Strömstedt lärde sig läsa med hjälp av Tilda och bibeln. Barnbarn fortsätter Tildas bagargärning i USA. Svenhards Swedish bakery bakar nu årligen 200 miljoner wienerbröd i Oakland i Kalifornien, allt med inspiration från Tilda Svensson i Vinnö. Hon var även en stark del i väckelserörelsen som växte fram i 1900-talets början.

Karpalunds sockerbruk som var livskraftigt i hundra år. Och det finns många mustiga berättelser om kampanjarbetare. Och vad som kunde ske när bönderna fått förskott på skörden av sockerbetor och den slog fel – regnade bort.

Källa: Öraholma bok & skrivstudio.