Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bästa bok när barnen själva får välja

Foto: Opal Bokförlag.

Årets Barnens Romanpris tilldelades idag Stefan Casta för den spännande boken ”Den gröna cirkeln”.Prisutdelningen ägde rum på barnbiblioteket TioTretton i Kulturhuset i Stockholm.

Årets Barnens Romanpris tilldelades idag Stefan Casta för den spännande boken ”Den gröna cirkeln”, en dystopisk skildring om klimatförändringar. Prisutdelningen ägde rum på barnbiblioteket TioTretton i Kulturhuset i Stockholm. Utöver diplom och blommor tilldelades författaren 30 000 kr.

Juryn bestod av fem elever i 6:e klass från Änggårdsskolan i Linköping, som har blivit utnämnd till Årets Bokskola. Diskussionerna var livliga kring vilken bok som borde vinna, men i slutändan när alla fick poängge varje nominerad bok fick ”Den gröna cirkeln” högsta poäng av alla jurymedlemmar.

Sydsvenskan var första tidning som intervjuade Stefan Casta efter tillkännagivandet:

”– Barn älskar krävande böcker som begär något mer och som också ger något mer.”

”Den gröna cirkeln” är en berättelse om fyra ungdomar Judit, David, Dinah och Gabriel som går på kulturskolan Fågelboet. Staden de bor i drabbas allt oftare av häftiga skyfall. En kväll när de sitter på skolans nybyggda träterrass börjar det regna och storma och hela terrassen rycks bort. De vet inte hur länge de flyter runt på flotten tills de ser land och får fast mark under fötterna. Nu börjar en jakt på mat, tak över huvudet och överlevnad.

Barnjuryns motiverig av sitt val av bok: ”Väldigt läskig och spännande. Kanske handlar den om framtiden. Har allt en bok ska ha. Krångligheten får man ta som en utmaning. Även vuxna kan läsa den.”

Stort grattis till Stefan Casta!

Källa: Opal Bokförlag.