Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utökade hjälpinsatser i Mogadishu

Läkare Utan Gränser trappar upp sin verksamhet i Mogadishu. Fyra fraktplan med 55 ton medicinsk utrustning och läkemedel lyfte i torsdags mot den somaliska huvudstaden.

De senaste veckorna har uppskattningsvis 100 000 människor flytt från Somalias landsbygd till huvudstaden för att söka hjälp. De slår sig ner i tillfälliga läger i och runt Mogadishu, och har dålig eller ingen tillgång till sjukvård.

Läkare Utan Gränser har startat vaccinationskampanjer mot mässling i ett dussintals läger i staden. Än så länge har 3 000 barn vaccinerats. Läkare Utan Gränser har också undersökt närmare 1 000 barn i lägren för att kunna behandla eventuell undernäring. Hälften av de undersökta barnen visade sig vara undernärda.

– Situationen är kritisk. Vi är mycket oroade över situationen och trappar upp vår verksamhet i och runt Mogadishu för att kunna bemöta behoven på bästa sätt, säger Karin Fischer Liddle, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Somalia.

Genom mobila kliniker kan Läkare Utan Gränsers personal bistå med sjukvård till omkring hundra patienter varje dag. Arbetslag på plats delar också ut akuta förnödenheter som hygienkit och presenningar till internflyktingarna.

Läkare Utan Gränser har i åratal bistått människor med sjukvård i Mogadishu, genom hälsoinrättningar i Daynile och i Darkheley. Förra veckan genomfördes där 370 patientbesök. För att möta de ökande medicinska behoven kommer Läkare Utan Gränser under de kommande dagarna öppna näringskliniker, en särskild avdelning för att behandla mässling och ett behandlingscenter för kolera med 50 bäddar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och ger gratis sjukvård i åtta av landets regioner. Över 1 400 lokalanställda, stöttade av ett hundratal internationell personal i Nairobi, bistår befolkningen med gratis sjukvård, kirurgi, behandling för undernäring samt vattenförsörjning och utdelning av akuta förnödenheter till flyktingar.

Läkare Utan Gränser bistår också med sjukvård till somaliska flyktingar i Kenya (i lägren kring Dadaab) och i Etiopien (Liben).

Källa: Läkare Utan Gränser.