Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Birkaflickans ansikte rekonstrueras

Nu återskapas ansiktet av den så kallade Birkaflickan på Historiska museet i Stockholm. Arbetet är delvis publikt. Söndag den 28 augusti kan museets besökare följa experternas arbete med att pussla ihop flickans kranium.

Birkaflickan levde på 900-talet, under vikingatid, på ön Birka i Mälaren. Hon blev cirka 6 år gammal. Hennes grav finns utställd på Historiska museet. Nu samarbetar Historiska museets benexpert och konservator med modellmakare Oscar Nilsson för att rekonstruera Birkaflickans ansikte. Arbetet sker i flera steg och ska vara klart i början av november i år. Först måste kraniet pusslas ihop, sedan scannar man det, gjuter en kopia och därefter kan Oscar Nilsson skulptera fram ansiktet. Processen kan både följas av Historiska museets besökare vid olika tillfällen under hösten, men också på museets webbplats och via Facebook.

Birkaflickan hade legat i jorden i nära 1000 år innan arkeologer grävde fram henne. Med sig i graven fick hon ett spänne av guld och brons, ett pärlhalsband, en kniv och en benbehållare för synålar. Genom att undersöka hennes tänder fick man reda på hennes ålder.

Birkaflickan är efterfrågad vid skolvisningar och viktig för att berätta och samtala om hur barn hade det under forntiden. Hon är en av de få kvarlevor av barn som visas i museets utställningar. Mer information om Birkaflickan hittar du på Historiska museets webbplats.

Källa: Historiska Museet.