Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lödösehus – medeltidsmuseum och bibliotek under samma tak.

Foto: Albin Ingerskog.

Under sommaren har Lödöse bibliotek flyttat in i Lödöse museum och därmed skapat en unik kombination av folkbibliotek och museum, som ger besökaren en ovanlig blandning av litteratur, historia och kultur i en vacker medeltida miljö. Tanken med Lödösehus är att främja kulturlivet i Lödöse och i kommunen i stort, och att samarbetet mellan bibliotek och museum ska stärka varandras verksamheter för att ge besökare ökad tillgång till både museum och bibliotek och därmed bättre service och större tillgänglighet.

Lördagen den 3 september är det dags för den spännande invigningen med medeltida inslag. På programmet står bland annat besök av författaren och historikern Maja Hagerman som visar bilder och berättar om Runor – De unika stenbrevens berättelser. Vidare finns det möjlighet att rista runor och skriva med gåspenna, medeltida musik med Alban och Vapendragarna och festligt mingel med tårta och kaffe. Ett perfekt tillfälle att ta en titt på museets utställningar om det medeltida Lödöse, Bilder av våra förfäder och Varvs- och sjöfartshistoria i Göta älvdalen.

Passa också på att besöka de nya bibliotekslokalerna och den fina örtagården. Vi firar också att Lödöse bibliotek under hösten påbörjar ett projekt som syftar till att profilera sig på barn- och ungdomslitteratur om historia med fokus på medeltiden. Projektet stöds av Kulturrådet och riktar sig främst mot skolklasser som vid sina besök av medeltidsmuseets utställningar även ska kunna välja bland både skön- och facklitteratur inom ämnet.

Samlokaliseringen av bibliotek och museum sker för första gången i Sverige och har genomförts i samverkan mellan Lilla Edets kommun och Lödöse museum / Västarvet med bidrag från Boverket.

Källa: Västarvet.