Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Djurförsäkring blir allt vanligare

Foto: Wikimedia

Svenskarna tecknar allt oftare försäkring för sina djur. En större kärlek till djuret, utvecklad veterinärvård och mer specialiserade djurförsäkringar är några av anledningarna. På fem år har marknaden för djurförsäkringar ökat med 59 procent.

Det är framför allt Sveriges vanligaste husdjur, katterna som fler vill försäkra. Under de senaste fem åren har antalet försäkrade katter ökat med 36 procent. Det är ett tecken på att vår omsorg om katten ökar. För bara några decennier sedan var katten ett djur vars största uppgift var att hålla borta råttor.

– Men kattens klassresa har tagit den hela vägen in till de finare salongerna. Idag är den en uppskattad familjemedlem som man bryr sig om, berättar Patrik Olsson, Agria Djurförsäkring.

Uppskattningsvis har en tredjedel av Sveriges 1,3 miljoner katter en försäkring idag. Det kan jämföras med att nästan åtta av tio hundar är försäkrade.

– Vi har en längre tradition att försäkra hundar än katter. Men försäkringarna har utvecklats mycket de senaste åren. Förutom traditionella försäkringar som ger veterinärvård och liversättning finns försäkringar för mediciner, rehabilitering samt specialistvård. Det finns till och med reseförsäkringar för hundar och katter, säger Patrik Olsson. Han menar att den utvecklade djursjukvården gör att fler djur än tidigare kan räddas till ett drägligt djurliv. Det ställer nya krav på försäkringarna.

Att djurens betydelse för oss människor ökar är tydligt. Djurägarna går till veterinären oftare och i ett tidigare skede än tidigare, man accepterar helt enkelt inte längre att djuret är sjukt. Det märks även i efterfrågan på försäkringar för de minsta djuren; gnagarna, reptilerna och burfåglarna. Även de har fått ett uppsving i omsorg.

– Fortfarande är det långt ifrån alla som försäkras, men i takt med att den veterinärmedicinska kunskapen växer, ökar efterfrågan.

De senaste fem åren har antalet försäkringar för dessa djur ökat med 15 procent.

– Vi bryr oss mer om djurens välmående idag än tidigare, och då vill vi kunna kosta på djuret den vård det behöver, fortsätter Patrik.

Källa: Cisionwire