Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenskt folkhälsoarbete i fokus under FN toppmöte

Bild från Stockholm Marathon Foto: Wikimedia

Under det pågående FN-toppmötet i New York presenterar Statens folkhälsoinstitut svenska metoder för att främja hälsa och förebygga så kallade ”icke smittsamma sjukdomar”. Enbart i Sverige beräknas kostnaden för riskfaktorerna för dessa sjukdomar vara minst 55 miljarder per år.

För andra gången i historien har FN anordnat ett toppmöte om en hälsofråga. I fokus för mötet står de så kallade ”icke smittsamma sjukdomarna”, där hjärt- och kärlsjukdom, cancer, diabetes, kroniska luftvägssjukdomar och dess riskfaktorer är det som främst avses. Mötet är ett unikt tillfälle för världssamfundet att samlas kring vägen framåt i dessa frågor.

Den svenska delegationen vid FN-mötet leds av statssekreteraren Karin Johansson och under den andra mötesdagen arrangerar Statens folkhälsoinstitut tillsammans med Livsmedelsverket, Socialdepartementet, och forskare från Karolinska Institutet samt Vietnam ett seminarium vid Sveriges ständiga FN-representation i New York. Där redovisas svenska metoder och strategier för att påverkar riskfaktorerna för icke-smittsamma sjukdomar. Detta inkluderar bland annat FYSS, Fysisk aktivitet på recept®, motiverande samtal, och Nyckelhålsmärkningen.

Icke-smittsamma sjukdomar utgör över 60 procent av den globala sjukdomsbördan och de socioekonomiska effekterna av dessa, inklusive produktivitetsförlust, är globalt sett enorma. Enbart i Sverige beräknas ohälsan som konsekvens av de fyra största gemensamma riskfaktorerna, nämligen tobaksbruk, ohälsosamma matvanor, fysisk inaktivitet och skadlig konsumtion av alkohol kosta samhället minst 55 miljarder kronor per år.

– De stora kostnaderna gör att förebyggande och hälsofrämjande arbete är en mycket viktig fråga för alla samhällssektorer och för hela samhällsekonomin, säger Sarah Wamala, generaldirektör, Statens folkhälsoinstitut.

Snabba fakta om ”icke-smittsamma sjukdomar”:

  • ”Icke-smittsamma sjukdomar” orsakar 63 procent av alla dödsfall i världen, ca 36 miljoner dödsfall, varav 9 miljoner är dödsfall under 60 års ålder.
  • 80 procent av dödsfallen som orsakas av icke-smittsamma sjukdomar sker i låg- och mellaninkomstländer.
  • 1,8 miljoner i Sveriges vuxna befolkning äter mindre frukt och grönt än rekommenderat, nästan 1 miljon svenskar har en stillasittande fritid och cirka 900 000 röker varje dag.

Källa: Cisionwire