Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den svenska röda stugan på väg bort

– Svenska mästare i måleri ser inflytande från Ernst, Timell och Roomservice när vi väljer ny färg Grått är den populäraste färgen när svenskar målar om sina hus. Vitt ligger hack i häl som den näst populäraste fasadfärgen medan rött tar tredje platsen. Det visar en ny undersökning bland svenska proffsmålare från Målarmästarna.

Undersökningen visar att den populäraste fasadfärgen är grått medan vitt tar en stark andra placering. Det ett stort gap till rött, som med tolv procent tar listans tredje placering.

– Svart är en fasadfärg som ökar snabbt i popularitet. Det är kul att vi vågar måla våra hus i moderna färger. Här tror jag Ernst, Martin Timell och Johnnie från Roomservice har påverat oss mycket. säger Andreas Gärdin Hyttsten som kommer att representera Sverige i Yrkes-VM i London i början av oktober.

Varken ”latte” eller gult är efterfrågade när svenskar målar om sina hus. Bara fyra procent av målarna anger gult som den populäraste färgen. Ännu färre – två procent – anger latte som den populäraste färgen.

– Visst hör den faluröda stugan till den svenska landskapsbilden, men stugan kan lika gärna vara falublå, mossgrön eller varför inte sobert champagnegul? Frågar Andreas Gärdin Hyttsten.

– Att måla om huset tar ofta lång tid och kräver mer arbete än vad man räknat med. Ett tips när man ska måla om huset är att kontakta en eller flera professionella målare för att få en fingervisning om hur mycket tid arbetet kommer att ta, avslutar Andreas Gärdin Hyttsten.

Fyra i topp när svenskar målar om fasaden:

  1. Grå (39 procent)
  2. Vit (35 procent)
  3. Röd (12 procent)
  4. Svart (8 procent)

Källa: Målaremästarna