Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vartannat barn i 3-5 års ålder sitter osäkert i bilen

Foto: Wikimedia

Nio av tio (88 procent) svenska föräldrar med små barn (0-2 år) låter barnen åka i bakåtvända bilbarnstolar. Men när barnen blir 3-5 år är det endast drygt hälften (52 procent) som reser bakåtvända visar ny statistik från Trygg-Hansa. Detta trots den dramatiskt ökande skaderisken för barn som reser i framåtvända bilbarnstolar.

Trygg-Hansa har låtit göra en undersökning bland svenska föräldrar om hur deras barn färdas i bil. Barn rekommenderas sitta i en bakåtvänd bilbarnstol upp till 4-5 års ålder eller så länge det är möjligt. Detta eftersom den bakåtvända bilbarnstolen minskar dödsrisken i en kollision med 90-95 procent.*

Svenska föräldrar är noga med att barnen reser bakåtvända upp till två års ålder och hela 88 procent ser till att barnen åker bakåtvända. Men när barnen når 3-5 års ålder bryter allt fler mot gängse rekommendationer. Bland den senare gruppen reser endast vartannat barn (52 procent) bakåtvända.

– Det är högst oroväckande siffror eftersom barn som färdas i en framåtvänd bilbarnstol löper mycket högre risk att skada sig. Vi rekommenderar att man låter sitt barn sitt bakåtvänd så länge det är möjligt, säger Björn Sporrong, expert inom barnförsäkringar på Trygg-Hansa.

Barn rekommenderas att åka bakåtvända så länge som möjligt i och med att deras huvuden är tunga i förhållande till vad deras nackmuskler kan hålla emot vid en kollision. Först i 4-5 års ålder har barnets nackmuskler utvecklats tillräckligt för att kunna hålla emot vid en kraftig inbromsning eller krock.

I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och i baksätet. Barn som är kortare än 135 cm ska dessutom ha en särskild skyddsanordning; babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde.** Svenska föräldrar är noggranna med att deras barn använder säkerhetsbälte. 95 procent uppger att deras barn alltid använder säkerhetsbälte. Bäst är föräldrar i Götalandsregionen där 96 procent uppger att deras barn har säkerhetsbälte. Sämst är man i Stockholm där endast 9 av 10 barn alltid har bilbälte.

– Bilbältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen och det är lag på att alla ska ha bilbälte, både i fram- och baksätet. Det är glädjande att svenska föräldrar är noggranna med att deras barn använder bilbälte eftersom bilbältet halverar dödligheten vid trafikolyckor och det är viktigt att bilbälte även används vid kortare sträckor, säger Björn Sporrong.

Råd och tips från Trygg-Hansa

  • Välj en bilbarnstol som ger så stort benutrymme som möjligt.
  • Montera bilbarnstolen och låt barnet provsitta före köp så att barnet får plats eftersom bilbarnstolen ska passa både barnet och bilen.
  • Följ monteringsinstruktionerna noga och ta hjälp om du känner dig osäker.
  • Om bilen har krockkudde och bilbarnstolen ska vara i framsätet – koppla ur krockkudden.
  • Efterfråga bilbarnstol när du beställer taxi
  • Kontrollera att bilbarnstolen är säkrad och rätt fastspänd innan varje åktur
  • Det är lika viktigt med säkerheten (bälte + stol/kudde) om du ska skjutsa barnens kompisar vid hämtning/lämning på förskola, skola eller fritidsaktivitet

Om undersökningen

Trygg-Hansa har genomfört studien i samarbete med marknadsundersökningsföretaget YouGov. I mars 2011 har 1002 föräldrar i åldern 18-65 deltagit i undersökningen.

*Källa: Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande
** Källa NTF

Källa: Trygg-Hansa