Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Endast självslocknande cigaretter får säljas i Sverige

Foto: Wikimedia

Den vanligaste kända orsaken till dödsbränder i Sverige är rökning. Från och med den 17 november 2011 är det krav på att cigaretter som tillhandahålls på den europeiska marknaden ska vara självslocknande. Målet är färre dödsolyckor och minskade skador på egendom.

Enligt statistik från MSB dör omkring 25 personer årligen i bränder som är orsakade av cigaretter som antänder kläder, möbler och annan inredning. Det nya kravet på självslocknande cigaretter innebär att en cigarett som inte röks aktivt ska slockna av sig själv.

Det kommer inte ges någon övergångstid för företag att sälja ut gamla lager av cigaretter som inte uppfyller de nya säkerhetskraven. Det innebär att man som konsument kan kräva att endast självslocknande cigaretter som uppfyller de nya kraven ska finnas att köpa.

Kraven har gett resultat

Många länder runt om i världen har redan inför krav på självslocknande cigaretter. I Europa införde Finland detta krav redan den 1 april 2010 och har kunnat notera en minskning med 30 procent av bränder med rökning som orsak under perioden april- juni jämfört med året innan.

Källa: Konsumentverket