Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vietnam reformerar med hjälp av Lundaforskare

Hanoi Foto: Wikimedia

Nu satsar Sida på en ny typ av bistånd i samarbete med Vietnam. I ett projekt som har finansierats med 9,8 miljoner kronor ska forskare vid Lunds universitet hjälpa det vietnamesiska Jordbruksdepartementet att förhindra en mänsklig och miljömässig katastrof när nu en stor del av Vietnams befolkning lämnar landsbygden för att flytta in till storstäderna.

Vietnams ekonomi går starkt framåt och räknas idag som en viktig tillväxtekonomi. Men i takt med att länder går från låginkomstländer till medelinkomstländer avklingar svenskt bistånd i vanlig bemärkelse. För dessa länder satsar i stället Sida på partnerdrivet och långsiktigt samarbete där deltagande parter inte bara tar emot bistånd utan själva är med och samfinansierar utvecklingsprojekt.

Inom partnerdrivet samarbete har universitet och högskolor identifierats som viktiga aktörer för utveckling. Genom att det globala perspektivet genomsyrar utbildning och forskning kan högskolorna bidra till ökad kunskap och förståelse för globala utvecklingsprocesser och underlätta reformer och demokratiseringsprocesser. Som ett led i detta satsar nu Sida i samarbete med Vietnam på ett treårigt forskningsprojekt som koordineras från Centrum för öst- och sydöstasienstudier vid Lunds universitet.

Forskarna, ekonomgeograf Magnus Andersson och statsvetare Christian Göbel, vid Centrum för öst- och sydöstasienstudier ska bidra med forskningsbaserad kunskap inför de reformer som landet kommer att behöva göra när det nu står inför stora ekonomisk-geografiska utmaningar.  Det gäller bland annat reformer för äganderätten av land och för att hantera den arbetsmigration som sker från landsbygd till den expansiva tillverkningsindustrin.

– Det behövs byggas upp en struktur för att kunna absorbera den migration som sker till städerna. Äganderätten är svag i Vietnam och det behövs bland annat lagar och organisationer som kan ta tillvara människors rättigheter, säger Magnus Andersson.

Forskningen kommer delvis att ske på plats i Vietnam med start nu i oktober där omfattande intervjuer av migranter kommer att genomföras. Forskarna kommer också att se hur demokratiseringsprocesser och policyarbete har bedrivits i andra länder med liknande utmaningar, exempelvis Taiwan och Thailand.

Fakta: Det partnerdrivna projektet omfattar totalt 9,8 miljoner. Sida bidrar med 5,3 miljoner och Vietnam med 2,3 miljoner kronor. Övriga delpartners och medfinansiärer är Lunds universitets Centrum för öst- och sydöstasienstudier som också koordinerar projektet, forskningsinstituten Nordic Institute of Asian Studies i Köpenhamn, samt Institute for Security and Development Policy i Stockholm.

Källa: Cisionwire