Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

TeliaSonera: TeliaSonera investerar i fler frekvenser för 4G i Sverige

TeliaSoneras huvudkontor i Farsta söder om Stockholm Foto: Wikimedia

TeliaSonera investerar i rikstäckande frekvenser i 1800 MHz-bandet på den svenska marknaden. Det står klart efter att PTS idag tillkännagivit resultatet av frekvensauktionen. De nya frekvenserna ska användas i det pågående arbetet att bygga ut Sveriges största 4G-nät tillsammans med förstärkningen av det rikstäckande mobiltelefoninätet.

TeliaSonera har sedan tidigare frekvenstillstånd i 1800 MHz-bandet i Sverige vilket används till de rikstäckande mobiltelefonitjänsterna i 2G-nätet. Med de nya frekvenserna kommer kunderna få tillgång till ännu mer bandbredd för sina surfbehov i 4G-nätet samtidigt som det rikstäckande mobiltelefoninätet förstärks.

Totalt innehar TeliaSonera redan befintliga 10 Mhz tillsammans med de nyförvärvade 2×25 MHz i 1800 MHz-bandet. De utdelade frekvenstillstånden i 1800-bandet gäller i 25 år från och med 2013 och kostnaden för de nya frekvensblocken är totalt 920 miljoner SEK. Betalning till PTS sker under fjärde kvartalet 2011.

De nu förvärvade frekvensblocken i 1800-bandet är inte förknippade med några villkor vad gäller utbyggnadstakt eller befolkningstäckning i Sverige.

TeliaSonera använder redan idag 1800 MHz frekvensbandet för 4G-tjänster i Finland, Danmark, Lettland och Litauen. Under sommaren 2011 förvärvade även dotterbolaget Yoigo 1800-frekvenser som kommer användas för 4G i Spanien.

Källa: Cisionwire