Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kina vill lära av svenskt familjeskogsbruk

 

Foto: Wikimedia

Nu tecknar LRF och den kinesiska skogsadministrationen ett samarbetsavtal. Kina vill, inspirerat av svenskt familjejordbruk ge en halv miljard familjer långtgående brukarrätter. Avtalet undertecknas lördag den 15 oktober i Guangzhou.

– Vi på LRF Skogsägarna ser detta som viktigt erkännande av ett decentraliserat skogsbruk baserat på säkra markbrukarrätter, säger LRF Skogsägarnas ordförande Jan-Olof Thorstensson som leder den svenska familjeskogsdelegationen under Kinabesöket.

Bakgrunden är att Kina har haft en förödande misshushållning av sina skogsresurser, vilket lett till stora problem med översvämningar och markerosion. Inspirerade av svenskt familjeskogsbruk genomför man nu en stor skogsmarkreform i Kina. Man vill ge familjer (en ½ miljard!) långtgående brukarrätter för att därmed uppnå bättre skötsel, mer inkomster till landsbygden och därmed ett uthålligt brukande. Samarbetsavtalet skrivs under i samband med att statssekreterare Gunnar Oom (UD) och Kinas Vice minister Zhong Shan träffas i Guangzhou den 15 oktober.

– Det är extra intressant att Kina tar denna inställning och vi hoppas att det inspirerar andra att involvera lokala familjer i länders strävan till bättre skogshushållning. Det anonyma statskogsbruket när skogen tillhör ”alla och ingen” är förödande och leder ofta till avskogning, säger Jan-Olof Thorstensson

– Kina fäster stort intresse av hur familjeskogsbruket samordnar rådgivning, skoglig service och leveranser av virke så att virkesvärdet rättvist kommer virkesproducenten till del. De svenska skogsägarföreningarnas historia och dagens verksamhet att genom god samordning agera på en världsmarknad till gagn för lokal och nationell ekonomi är naturligtvis imponerande, säger Lennart Ackzell internationell samordnare på LRF Skogsägarna.

Kina är en mycket stor importör av virke och med växande kvalitetsmedvetenhet och krav på virke från uthålligt brukande har Sverige goda möjligheter till en växande handel med Kina.

– Att vårt utbyte förstärks mitt under FN:s internationella skogsår med symboliskt människan i centrum i en mångfald av skogliga nyttigheter är mycket inspirerande, säger Lennart Ackzell.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för de gröna näringarna. LRFs medlemsantal har ökat 14 år i rad och vid årsskiftet hade LRF 170 631 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Nästan alla lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen, är medlemmar i LRF. LRFs medlemmar driver 90 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation.

Källa: Cisionwire