Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Villaägarna varnar landets tomträttshavare

Stockholmsförorten Tallkrogen Foto: Wikimedia

Villaägarna uppmanar alla tomträttshavare att kontakta sina kommuner. Detta mot bakgrund av de chockhöjda tomträttshyror och friköpspriser som väntar till följd av Skatteverkets taxering 2012.

Nu har blanketten med de nya taxeringsvärdena landat i småhusägarnas brevlådor. Där kan var och en se sitt nya marktaxeringsvärde.

Eftersom de flesta tomträttskommuner utgår från marktaxeringsvärdet när de bestämmer hyror och friköpspriser kan höjda marktaxeringsvärden få stora privatekonomiska effekter. Skatteverkets prognos visar att det vid taxeringen 2012 kan handla om höjda friköpspriser med mer än 100 000 kr och hyreshöjningar på tusentals kronor.

Friköpspriset höjs normalt redan vid årsskiftet medan hyreshöjningen slår igenom först när det är dags att skriva om avtalet nästa gång, vilket kan ligga flera år i framåt i tiden. Många friköper för att slippa en kraftig hyreshöjning när avtalet ska skrivas om, men får då betala ett betydligt högre friköpspris.

–  Som tomträttshavare bör man ta fram sin taxeringsblankett och se efter hur mycket marktaxeringsvärdet höjs och sedan kontakta kommunen för att få reda på hur detta påverkar friköpspriset och hyran, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund. Det kan handla om stora belopp. På det sättet kan man också avgöra om man vill köpa loss marken före årsskiftet.

–  Villaägarna har även uppmanat regeringen att frysa taxeringsvärdena på 2009 års nivå, säger Lena Södersten,. Det är dessutom logiskt eftersom regeringen utreder hur såväl taxeringssystemet ska kunna avskaffas som tomträttssystemet reformeras.

Den som bor med tomträtt hyr marken runt sitt hus av kommunen. Tomträtt infördes i början av 1900-talet för att människor skulle kunna förverkliga drömmen om ett eget hem, men är idag en otrygg upplåtelseform.

Källa: Cisionwire

Villaägarnas Riksförbund är en konsument- och intresseorganisation för landets småhusägare. Organisationen har över 323 000 medlemshushåll. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Regionkontor finns i Luleå, Sundsvall, Örebro, Stockholm, Norrköping, Jönköping, Göteborg och Malmö.