Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mamma bestämmer över höstlovet

Egypten - mest sol för pengarna Foto: Wikimedia

Allt fler väljer att åka till solen på höstlovet. Enligt en ny undersökning från Resia finns det inget lov man hellre vill resa bort på. Den som bestämmer vart resan ska gå är i de flesta fall mamma och i år är det Kanarieöarna, Thailand och London som toppar bokningsstatistiken. Mest sol för pengarna på höstlovet hittar man i Egypten.

Enligt Resias kundundersökning är det 33 procent som väljer att resa bort på höstlovet. Näst mest populärt är att resa utanför loven och därefter kommer jullovet. Bara sex procent väljer att resa bort på sommarlovet i första hand.

– Höstlovet är för många en neutral tid att åka bort på, det krockar inte med några högtider eller familjetraditioner som ofta är kopplade till andra lov. Sedan är det klart att solen lockar extra mycket i novemberrusket, säger Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på Resia.

Mamma bestämmer
På frågan om vem som bestämmer över resplanerna på höstlovet är det två tredjedelar som svarar mamma. Pappa kommer på andra plats, därefter barnen, kompisgänget och till sist svärföräldrarna.

– Oftast är det kvinnan i familjen som bestämmer över semesterplanerna, och vanligaste är också att det är kvinnan som bokar resan. Det här höstlovet är det Kanarieöarna, Thailand och London som lockar till sig flest resenärer, säger Bo Jakobsson.

Mest sol för pengarna i Egypten
Mest prisvärt för den som vill till solen är Egypten om man jämför antalet soltimmar per dag med resans pris. När det gäller Kanarieöarna är det Lanzarote som bjuder på mest sol för pengarna och för Thailandsresenärer kan det vara värt att välja Phuket före Krabi.

1. Egypten 91 kronor / soltimme

2. Lanzarote 119 kronor / soltimme

3. Gran Canaria 121 kronor /soltimme

4. Teneriffa 145 kronor /soltimme

5. Fuerteventura 157 kronor / soltimme

(Snittpriser för en vecka på trestjärnigt hotell med avresa från Göteborg).

Källa: Resia