Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Malmö stad arbetar intensivt med att utveckla och förbättra de kommunala upphandlingarna

I veckan presenterade Dagens Samhälle sin undersökning ”Den offentliga marknaden”. I denna undersökning konstateras bland annat att kommuner, landsting och stat varje år köper varor och tjänster av privata företag för cirka 820 miljarder kronor. I samma undersökning uppskattar man dessa privata företags vinst till cirka 80 miljarder om året.

Då rapporten presenterades var diskussionspanelen med Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, Catharina Elmsäter- Svärd (M) infrastrukturminister, Dan Sjöblom, generaldirektör på konkurrensverket och Håkan Sörman, vd för Sveriges Kommuner och Landsting, helt överens om att det är ett stort problem att uppföljningen är bristfällig kring vad det offentliga egentligen får för sina pengar. Effekterna av vad som händer när privata företag börjar verka på områden som exempelvis skola, vård och omsorg är också osäkra. Detta antogs i mångt och mycket bero på både resurs- och kompetensbrist.

Malmö stad arbetar just nu intensivt med att utveckla och förbättra de kommunala upphandlingarna.

– Vi har mycket att göra för att förbättra våra inköp och upphandlingar. Verksamheterna i Malmö stad måste bli bättre på att följa upp kvaliteten på både varor och tjänster. Och på samma sätt vill vi skärpa riktlinjerna för uppföljning inom verksamheterna, men också kraven på företagen att redovisa vad man levererar och på vilket sätt. Ett bra samspel mellan marknad och kommun gör att verksamheterna kan utvecklas på ett bra sätt. Men vi måste också bli bättre på att utvärdera våra verksamheter och våra behov för att bedöma vem som gör vad på bästa sätt, säger Lari Pitkä- Kangas (MP), kommunalråd med ansvar för konsument, stadsekologi och utveckling.

– Vi ser just nu över hela upphandlingsförfarandet i Malmö stad. Den variant av ”Vita Jobb”- modell som vi vidareutvecklar bygger bland annat på att delar av uppföljningen av upphandlingarna läggs på fackförbunden. De granskar det som de är experter på och då frigörs också resurser och tid för oss som kommun att lägga krutet på att följa upp att vi verkligen får det vi betalar för, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och vuxenutbildning.

– Demokratisk insyn och styrning i välfärdstjänster såsom skola, vård och omsorg garanteras ytterst av att de bedrivs i offentlig regi. Vinsterna för de företag som bedriver exempelvis skolor och vård växer årligen. Detta är skattepengar som istället för att användas till välfärd hamnar i privata aktieägares fickor. Denna utveckling behöver vändas. Förutom att förbättra upphandlingsförfarande behöver vi arbeta för att återta tidigare upphandlade verksamheter, säger Anders Skans (V), gruppledare kommunfullmäktige.

Källa: Malmö Stad.