Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Blås av jakten på Kynna-vargen

Foto: Wikimedia.

– Låt Kynna-vargen i Småland leva. Det som kallades skyddsjakt liknar nu mer en utdragen förföljelse. Vi var emot jakten från början och den blir allt svårare för myndigheterna att motivera, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Naturskyddsföreningen har från början varit emot beslutet om skyddjakt på Kynna-vargen och också överklagat beslutet . Dessutom har förhållandena förändrats betydligt sedan beslutet om skyddsjakt togs. Betesdjuren i området där vargen rör sig har tagits in för säsongen och tamdjursägarna har nu möjlighet att ta med vargens närvaro i beräkningen om man släpper ut djur. Frivilliga har anmält att de vill hjälpa till att sätta upp skyddsstängsel och myndigheterna har tid och möjlighet att styra om resurser så stängslingen kan bli av. Myndigheterna borde därför tänka om och stoppa skyddsjakten.

– Vargtiken är viktig om man menar allvar med att man vill förbättra den genetiska statusen på vargstammen. Hon härstammar från en invandrad varg från Finland som nu finns i det norska Kynnaområdet . Det innebär att hon kan tillföra nya, friska arvsanlag, något som inte bara vi inom naturvården vill ha, utan som såväl forskare som politiker också säger är viktigt, säger Mikael Karlsson.

Småland hör till de områden där det finns god möjlighet för vargstammen att leva utanför Mellansverige där nu de flesta vargar finns. I Småland har det inte funnits varg på länge och de stängsel som fanns när vargen kom stod inte emot rovdjur. Nu kan djurägarna ges en chans att förbättra skydd och stängsel. Sedan jakten inleddes har inga ytterligare tamdjur rivits av vargen som istället håller sig till älgar.

– Vargen är märkt och kan därför följas av forskare. Det är ytterligare ett skäl att inte skjuta vargen, eftersom man kan följa dess rörelser. Det är i det här fallet inte alls motiverat att lämna ut vargens positioner till jägare. Det skulle kunna vara motiverat om vargen vore skadad eller sjuk. Nu gäller det att låta en ung frisk hon leva, säger Ulla Rundlöf, ordförande i Naturskyddsföreningen Kronoberg.

– Blås av jakten och låt forskarna fortsätta att följa vargen, säger Mikael Karlsson.

Källa: Naturskyddsföreningen.