Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Amineh Kakabaveh (V): Ingen gräddfil för politiker!

Den senaste debatten kring politikernas förmåner har upprört många. Flera högt uppsatta politiker, allt från partiledare, riksdagsledamöter och nu flera ministrar, har tjänat hundratals kronor på sina s.k. övernattningslägenheter. I Aftonbladet kunde vi läsa att ministrarna Tobias Billström och Sten Tolgfors har tjänat hundratusentals kronor på sina dubbla boenden.

Var folk ska vara skrivna är strikt reglerat i folkbokföringslagen, men lagen ger undantag för riksdagsledamöter, statsråd och politiskt tillsatta tjänstemän i departementen.

I en kommentar säger Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Amineh Kakabaveh:

– Det är oacceptabelt att höga politiker ska få undantag i lagen och därmed kunna få bidrag. Därför har jag ställt en fråga till Anders Borg om han är beredd att ta bort undantaget.

Politiker på högre positioner har överlag höga inkomster jämfört med de flesta människor, vilket riskerar att skapa en förtroendeklyfta mellan de folkvalda ledamöterna och det folk de representerar.

– Vi i Vänsterpartiet har länge krävt minskade arvoden för riksdagsledamöter. Undantaget i folkbokföringslagen måste också tas bort. Vi ska inte ha någon gräddfil för politiker, avslutar Amineh Kakabaveh.

Källa: Vänsterpartiet.