Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Blodcentralen: Få vet vilken blodgrupp de har

Blodgivare Foto: Wikimedia

Bara fyra av tio svenskar, 41 procent, vet vilken blodgrupp de tillhör. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Blodcentralen i Stockholms län. På mässan Allt för hälsan i Älvsjö som börjar i morgon får de som vill chansen att ge blod, bli blodgivare eller testa vilken blodgrupp de har.

– Behovet av blodgivare i Stockholms län växer. Vi behöver 20 000 fler blodgivare för att kunna möta behovet hos den ökande befolkningen i länet, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholm.

De som har lägst kännedom om sin egen blodgrupp i landet är män i åldern 15 till 29 år. Av dem vet knappt en av tio, 9 procent, vilken blodgrupp de tillhör. Högst kännedom har kvinnor mellan 30 och 49 år. Av dem har sex av tio, 58 procent kunskap om sin egen blodgrupp, vilket kan bero på att kvinnor blodgrupperas i samband med graviditet. Av stockholmarna hade 44 procent kunskap om den egna blodgruppen och generellt hade personer som bor i storstäder något större kunskap om sin blodgrupp än övriga i landet.

Tre av hundra vuxna i Stockholms län är aktiva blodgivare i dag, men undersökningen visar att 16 procent av Stockholmarna har funderat på att bli blodgivare. I landet som helhet är unga kvinnor mest benägna att bli blodgivare. 35 procent av kvinnorna mellan 15 och 29 år har funderat på att bli blodgivare.

– Det är roligt att se att det finns ett stort intresse för att bli blodgivare. Nu gäller det att få fler att gå från tanke till handling. Blod kan inte tillverkas, det kan bara ges från människa till människa. Utan blodgivare skulle stora delar av sjukvården inte fungera, säger Lottie Furugård.

I dag finns det 40 000 blodgivare i Stockholms län. För att kunna möta behovet inom sjukvården i länet behövs 20 000 nya givare.

Den som vill veta mer om blodgivning, anmäla sig som ny blodgivare eller ge blod är välkommen till Blodbussen i monter 25:2 på Allt för hälsan, Stockholmsmässan den 10-13 november. Vill man testa sin blodgrupp kan man besöka Blodbussen på mässan den 11-13 november kl.14-16.

Fakta om blod
En vuxen människa har mellan fyra och sex liter blod. Hur mycket blod du har beror på kroppsstorleken.

4,5 deciliter per gång
Vid varje blodgivning ger du 4,5 deciliter blod. Blodet delas upp i beståndsdelar så att den som ska ta emot blodet får just den del han eller hon behöver. Beståndsdelarna är röda blodkroppar, plasma och blodplättar.

Blodgrupper
De viktigaste blodgruppssystemen är ABO och Rh.

ABO-systemet delas in i:
A
B
AB
O

Det som förr kallades Rh-faktorn, numera D, finns hos cirka 85 procent av landets befolkning. Dessa kallas Rh-positiva (RhD+). Resten av befolkningen, som saknar denna faktor, kallas Rh-negativa (RhD-).

Fördelning av blodgrupper i Sverige:
A RhD+:         37 %
O RhD+:         32 %
B RhD+:         10 %
A RhD-:          7 %
O RhD-:          6 %
AB RhD+:       5 %
B RhD-:          2 %
AB RhD-:        1 %

Källa: geblod.nu

Så blir du blodgivare
Är du mellan 18 och 60 år, frisk och väger minst 50 kilo är chansen stor att du kan bli blodgivare.

Kom när det passar dig.
Boka en tid för ett första besök på >www.bliblodgivare.nu eller gå in direkt på närmaste blodcentral eller blodbuss.

Fyll i hälsodeklaration. Under första besöket på Blodcentralen får du information om blodgivning och en hälsodeklaration ska besvaras. Ett blodprov tas också för att säkerställa att du passar som blodgivare.

Ge blod.
Efter cirka fyra veckor kommer den första kallelsen för blodgivning.

Ge blod igen. Kvinnor kan ge blod tre gånger om året, män fyra gånger. Vid varje tillfälle ger du 4.5 deciliter. Det är ungefär en tiondel av blodet i din kropp.

Behovet av blod är större än tillgången. Därför kan du vara helt säker på att varje droppe du ger kommer till livsviktig nytta.

Källa: Blodcentralen