Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ministerdeklaration om skydd av miljön och stärkt samarbete i Barentsregionen antagen

Vy över Murmansk Foto: Wikimedia

I går träffade miljöministrarna i Barentsrådet i Umeå under svenskt ordförandeskap. Miljöministrarna antog då en ministerdeklaration som syftar till att skydda miljön och stärka samarbetet i Barentsregionen. Deklarationen omfattar klimat, Barents s.k. hot spots, naturskydd, renare produktion, miljövänlig konsumtion, och vattenfrågor.

En ”hot spot” är ett mycket förorenat område, till exempel området kring en gruva, en metallurgisk fabrik eller ett pappersbruk.

– Tre starkt förorenade områden, bland annat kvicksilverhaltigt avfall i Murmansk är åtgärdade, och kan strykas från listan med totalt 42 så kallade hot spots. Det är första gången som det sker, säger miljöminister Lena Ek.

De hot spots som nu är åtgärdade är:

  • Kvicksilverhaltigt avfall i Murmansk
  • Lager av förlegade bekämpningsmedel i Ka
  • Lager av förlegade bekämpningsmedel i Arkhangelsk

Miljöministrarna har också diskuterat klimatförändringarna som kommer att få stora konsekvenser för Barentsregionen. Barents är den mest befolkade delen av Arktis. Barentsrådet har upprättat en handlingsplan för klimat. I synnerhet är det viktigt att stödja Arktiska rådets arbete med kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar, inklusive kol.

Källa: Miljödepartementet