Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nordiskt försvarssamarbete

 

Foto: Wikimedia

De nordiska länderna bekräftade sitt engagemang för Nordefco som ett brett, flexibelt och effektivt samarbete, på försvarsministermötet den 15 november.

– Vi har understrukit behovet av ett fortsatt engagemang på politisk nivå, såväl som i våra nationella Försvarsmakter, för att upprätthålla och vidareutveckla vårt samarbete.

– Vi har haft värdefulla diskussioner kring så kallad Pooling & Sharing av förmågor. Genom ett nordiskt samarbete ser vi möjligheter att öka vår försvarsförmåga, minska kostnader och nå ökad uthållighet. Det är vår starka övertygelse att ett fördjupat och mer fokuserat samarbete gagnar hela Norden och ökar våra möjligheter att agera inom internationella och regionala samarbeten.

Ministrarna ställer sig fortsatt bakom det viktiga nordiska samarbetet till stöd för afrikansk kapacitetsuppbyggnad, stöd till Eastern African Standby Forces. Betydelsen av att tillföra afrikanska partner militär kapacitet som möjliggör deras egen förmåga till krishantering betonades. Ministrarna uttryckte sitt fortsatta stöd för denna strävan.

Ministrarna har diskuterat veteransoldatfrågor, baserat på en studie som genomförts i år. Ministrarna enades om att skapa en gemensam plattform för det fortsatta arbetet, i syfte att fortsätta undersöka möjligheten för konkret samarbete kring veteranfrågor.

Nordiska länder har drabbats av tragiska förluster i insatser internationellt.
– Vi uttrycker vår djupaste respekt för de soldater som förolyckats. De har riskerat sina liv för att stödja fred och säkerhet. Vi vill uttrycka vårt deltagande till soldaternas familjer och vår tacksamhet till alla veteraner för deras personliga bidrag för säkerheten för våra respektive nationer.

Ökat nordiskt samarbete i Afghanistan

Ministrarna enades om att det är viktigt att fortsätta att bidra med stöd och träning av de afghanska säkerhetsstyrkorna, för att möjliggöra den fortsatta övergången av säkerhetsansvaret i de områden vi ansvarar för.

– Vi delar alla åsikten att de afghanska säkerhetsstyrkorna tillsammans med Isaf-styrkor har åstadkommit betydande framsteg i flera områden i landet, och som har försvagat motståndsgrupperna. Trots de positiva tecknen på ökad säkerhet kvarstår den allvarliga situationen i Afghanistan.

– Vi har kommit överens om att fortsätta studera möjligheten för ett förstärkt och fördjupat nordiskt samarbete i Afghanistan.

Samarbete kring taktisk flygtransportförmåga

Ministrarna har kommit överens om att undersöka möjligheterna till samarbete kring taktisk flygtransportförmåga. Behovet av strategisk, operativ och taktisk rörlighet har blivit allt viktigare för ett effektivt utnyttjande av militära resurser. Våra försvarsmakter består av färre, men kvalificerade förband, som snabbt ska kunna flyttas dit de bäst behövs nationellt och internationellt. Dessutom är taktisk flygtransportförmåga en avgörande tillgång för att stödja humanitära insatser.

Ministrarna anser att samarbete kring taktisk flygtransport kan öka den operativa förmågan, minska de totala kostnaderna och dessutom få bättre uthållighet.

– De politiska och militära strukturerna inom försvarssamarbetet Nordefco har till uppgift att undersöka ett brett spektrum av möjligheter till samarbete. De huvudsakliga länderna i studien kommer att vara Danmark, Norge och Sverige som idag använder flygplan av typen C-130. Dock kommer ett nära samarbete med Finland och Island kring deras nuvarande förmågor också att studeras.

– Som tillträdande ordförandeland i Nordefco, presenterade Danmark sina prioriteringar inför 2012. Det är bland annat nordiskt samarbete i Östra Afrika samt i Arktis/Barents-området; Bilateralt och multilateralt samarbete samt så kallad Pooling & Sharing; samt ett nordiskt försvarsindustriseminarium i Köpenhamn i maj 2012.

Nick Haekkerup
försvarsminister, Danmark

Stefan Wallin
försvarsminister, Finland

Gunnar Gunnarsson
ambassadör, Island

Espen Barth Eide
försvarsminister, Norge

Sten Tolgfors
försvarsminister, Sverige

Källa: Försvarsdepartementet