Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny app lanseras för lättare anmälan av barnsexbrott på resa

Foto: Wikimedia

ECPAT Sverige lanserar en app för att rapportera misstänkt barnsexturism.

Med appen ska det vara enkelt att anmäla misstänkt barnsexturism oavsett var i världen man befinner sig. Appen är den första i sitt slag och utgör ett välkommet bidrag i kampen mot sexualbrott som begås i Sverige och utomlands.

–          De flesta delar vår avsky mot barnsexhandel men vet inte hur de kan förhindra det. Vi vill öka medvetenheten bland turister och även få deras hjälp med att anmäla misstänkt barnsexhandel. Vi hoppas att det ska bli lika självklart att ladda ner och använda appen som att vaccinera sig inför resan, säger Helena Karlén som är generalsekreterare för ECPAT Sverige.

För att anmäla gör man en beskrivning av det man sett eller hört till ECPAT Hotline, som man når via appen. ECPAT vidarebefordrar relevanta tips till polisen. Appen heter ”ECPAT Sverige”, nås via AppStore och är självklart kostnadsfri.

Förutom att anmäla misstänkt barnsexhandel när man reser kan appen hjälpa användaren att välja researrangör som tar aktiv ställning mot barnsexturism. Även leverantörer inom andra områden, t.ex. banker och internetleverantörer finns listade i appen. Det kommer också finnas information om aktuella kampanjer samt möjlighet att bidra ekonomiskt till ECPAT via SMS.

Bakom appen står ECPAT Sverige. Resebolagen Apollo, Fritidsresor, Lotus Travel, Resfeber, Solresor och Ving rekommenderar alla sina kunder att ladda ner den. Dessa företag är engagerade i arbetet mot kommersiell sexuell exploatering av barn och tillämpar ECPATs uppförandekod.

Även Svenska Resegruppen AB är på väg att underteckna uppförandekoden för samtliga sina varumärken; Supersavertravel, TravelPartner, Gotogate.se, Seat24, Travelstart, BudJet, Flygvaruhuset och Travelfinder.

Källa: Apollo