Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny svensk civil representant till Mazar-e-Sharif, Afghanistan

Blå moskén i Mazar-e-sharif Foto: Wikimedia

Henrik Landerholm utnämns i dag till Senior Civilian Representative under Sveriges ledningsansvar för den regionala enheten för säkerhet och återuppbyggnad i norra Afghanistan (Provincial Reconstruction Team, PRT) med högkvarter i Mazar-e-Sharif.

Utnämningen är ett led i en ökad tonvikt på civila insatser i Afghanistan och kapacitetsuppbyggnad av de afghanska samhällsstrukturerna. Den civile representanten ansvarar för övergripande politisk ledning samt svensk civil verksamhet i området, samtidigt som den militära befälhavaren ansvarar för militär verksamhet samt för säkerheten. Under våren 2012 kommer den civila representanten i Mazar-e-Sharif att överta ledningen för de samlade svenska insatserna i norra Afghanistan.

För närvarande är Henrik Landerholm generaldirektör i Folke Bernadotteakademin. Henrik Landerholm har tidigare varit bland annat ordförande i försvarsutskottet, politiskt sakkunnig i Försvarsdepartementet och chef för Försvarshögskolan. Landerholm kommer att tillträda sin nya befattning innevarande månad.

Källa: Utrikesdepartementet