Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

De två första startfälten i Melodifestivalen

Första startfältet, Växjö 4/2 Foto: Joakim Holmberg

Igår fick vi se de två första startfälten i Melodifestivalen. Det var två blandade grupper.

Andra startfältet, Göteborg 11/2 Foto: Joakim Holmberg

Igår presenterades de två första startfälten i Melodifestivalen 2012, Gävle 4:e februari och Göteborg 11:e februari. Alla artisterna var samlade i TV-huset i Värtahamnen. Det är väldigt blandat i år också, både Thorsten Flinck och Marie Serneholt. Thorsten Flincks låt heter ”Jag reser mig igen”. Tyvärr fick vi inte höra låtarna. De får ju inte spelas före tävlingen. Segrarna från 2002 i det allra första nya Melodifestivalen, Afrodite, gör come-back i år med en up-tempo låt som de kallar ”The boy can dance”. The Moniker är med för andra året i rad. Han kom ju oväntat trea i senaste finalen med sin 60-tals-inspirerade låt ”Oh my god”. Nu har han gått vidare till 70-talet med en låt med den konstiga titeln ”I want to be Chris Isaak (This is just the beginning)”. Han beskriver låten som disco med orientaliska inslag, så helt annan stil än hans förra. -”De som gillade din andra låt kommer inte de att bli besvikna?” -”De kommer att gilla den här också.” -”Vilken annan låt eller artist påminner den om?” -”Finns inget liknande!”

Moniker Foto: Joakim Holmberg

Man kan nog vara säker på att den inte påminner om Sean Banan, som gör debut i Melodifestivalen i år med sin låt ”Sean den förste banan”. Han berättade att många haft farhågor om att det inte längre skulle vara Sean Banan när han är med i Melodifestivalen, men de behöver inte vara oroliga. Det kommer vara samma humor och energi. ”Det kommer att vara Sean Banan med ett budskap, att alla kan vara kung.” Han ser det som att Melodifestivalen är ett nytt sätt att entertaina svenska folket som han inte prövat förut.

Sean Banan Foto: Joakim Holmberg

Sedan Lordi var med för Finland har ju hårdrock varit ett mer eller mindre obligatoriskt inslag i Melodifestivalen. I år är det ”Dead by april” som står för hårdrocksbidraget. På senaste Melodifestivalen spelade de med Lena Ph som ett extra-nummer. Det gav tydligen mersmak. För det var då som tanken började gro att försöka komma med på riktigt. De skickade in sitt bidrag ”Mystery” i september. Det är en låt med ”mycket gitarrer och gap och skrik”, som de beskriver den. De ser inga problem med att hårdrocken blivit mainstream. Det är istället bra att muskien når ut till så många som möjligt.

 

Dead by april Foto: Joakim Holmberg

En debutant i Melodifestivalen är en ung tjej som kallar sig Mimmi Oh med en låt som trots titeln ”Det går för långsamt” är enligt beskrivning en svängig up-tempo-låt med mycket pukor. Hon har tidigare bland annat läst musik på Kulturama och gav i mars ut en EP med titeln ”1986”.

Mimmi Oh Foto: Joakim Holmberg

En som inte är debutant i dessa sammanhang är Andreas Lundstedt. Han har uppträtt med Alcazar fyra gånger. Fast i år är första gången som han är med på egen hand, med låten ”Aldrig Aldrig”. Det är en snabb poplåt med ett mer vuxet sound. Gruppen Alcazar har tagit långsemester tills vidare. Andreas har en solo-skiva på gång så det här är ett bra sätt att marknadsföra den.

Andreas Lundstedt Foto: Joakim Holmberg

Timotei och Sonja Aldén är några tjejer som varit med förut, en respektive två gånger. Timotei var ju med 2010 med låten ”Kom”. Nu heter låten ”Stormande hav”. De beskriver den som en snabb låt med mycket energi. Den här gången säger de att de inte känner någon press, de är ju inga nybörjare längre. Sonja Aldéns låt ”I din himmel” beskriver hon som en lugn men ändå kraftfull sång, vibrerande.

Timotei Foto: Joakim Holmberg

För mer info kan ni gå in på http://svt.se/2.148322/melodifestivalen_2012