Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förnyat utbildningssamarbete mellan Sverige, Finland och Norge

Norges ambassadör Anne Lund, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och Finlands ambassadör Harry Helenius vid undertecknandet av överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten november 2011. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

I går undertecknades en ny överenskommelse mellan Sverige, Finland och Norge gällande Stiftelsen Utbildning Nordkalotten.

Stiftelsen Utbildning Nordkalotten bildades 1990 av Sverige, Norge och Finland. Stiftelsen har sitt säte i Övertorneå och tillhandahåller arbetsmarknadsutbildningar för deltagare från de tre länderna. Den nu gällande överenskommelsen mellan länderna upphör att gälla den 31 december 2011. Länderna har beslutat att underteckna en ny överenskommelse att gälla åren 2012-2015. Den nya överenskommelsen undertecknades i dag på Arbetsmarknadsdepartementet av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, Finlands ambassadör Harry Helenius och Norges ambassadör Anne Lund.

– Stiftelsen Utbildning Nordkalotten har en unik kompetens av trenationssamarbete och är ett samarbete som jag är väldigt stolt över, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Utvärderingar visar att stiftelsen fyller ett värde dels i samarbetet mellan de deltagande länderna, dels för att stiftelsen erbjuder utbildningar med hög kvalitet som täcker det av arbetsmarknadsmyndigheterna i respektive land efterfrågade behovet av arbetsmarknadsutbildning, dels att stiftelsens arbete stimulerar rörlighet över gränserna.

I den nya överenskommelsen har flera förtydliganden gjorts. Några av förtydligandena är ett led i att skapa bättre förutsättningar för nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Ett sådant är att stiftelsens utbildningsverksamhet, när det bedöms lämpligt, får bedrivas på ett sådant sätt att invandare, parallellt med deltagandet i stiftelsens utbildningsverksamhet kan delta i språkutbildning för invandrare. Stiftelsen har också fått ett utvidgat uppdrag som innebär att de vid behov, utifrån de normer som gäller i respektive land, ska kunna validera yrkeskompetenser.

– Det är viktigt att alla som kan och vill arbeta får komma in på arbetsmarknaden. Den kunskap stiftelsen har, om inte bara ett lands utan våra tre länders samlade valideringsnormer är unik och bidrar till att öka den nordiska kompetensen och konkurrenskraften. Genom den kunskapen kan stiftelsens verksamhet i än högre grad bidra till att inträdet på arbetsmarknaden för personer med utomnordisk yrkes- och utbildningskompetens förkortas, avslutar Hillevi Engström.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet