Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Greenpeace: Skandinaviskt utkastförbud inget botemedel mot överfiske

Sverige, Danmark och Norge har tillkännagivit ett förbud mot att kasta tillbaka fisk i havet, ett så kallat utkastförbud, för fisket som sker i Skagerak. Förbudet har inrättats inom ramen för det nya Skagerakavtalet och ska börja gälla från den 1 januari 2013. Utkast är ett av de största problemen i arbetet med att skapa ett hållbart yrkesfiske.

– Det här är ett mycket viktigt steg som de nordiska länderna tar. Men Skagerak är bara ett litet hörn av Europas hav. Nu måste Danmark och Sverige följa upp arbetet och kräva att resten av EU följer efter och gör utkastförbud obligatoriskt som en del av den pågående reformen EU:s gemensamma fiskeripolitik, säger Jan Isakson, ansvarig för havsmiljöfrågor på Greenpeace.

Idag kastar fisketrålarna i Skagerak tillbaka upp till 30 procent av den torsk som fångas, av de 4800 ton som fångas kastas 1400 tillbaka i havet. Forskarna uppskattar att trålfisket totalt skapar 10 gånger mer bifångst än de fasta redskapen som används, oönskade eller för små fiskar som slängs tillbaka döda eller döende. Detta sker i ett område där fiskbestånden generellt är i djup kris på grund av åratal av överfiske.

– Bifångst och utkast är alltid ett misslyckande. Därför är det oerhört viktigt att ministrarna nu tar tag i grundproblemet, den enorma överkapaciteten i trålflottan. Helt befriade från dieselskatt kan trålarna dammsuga haven på liv och slänga tillbaka allt de inte vill ha. Det problemet finns kvar, säger Jan Isakson.

Greenpeace anser att ett utkastförbud inte får ersätta andra åtgärder för att göra fisket mer hållbart
som till exempel:
* Minskning av fiskeflottans kapacitet. Idag har EU:s fiskeflotta kapacitet att fånga 2-3 gånger mer
än vad fiskbestånden tål.
* Mer selektiva redskap och andra tekniska regleringar för att skapa ett mer hållbart fiske.
* Marina skyddade områden, stängda för fiske, som ger fiskbestånden och den marina miljön en
chans att återhämta sig.

– Dagens beslut om utkastförbud visar att grupper av länder kan gå längre än vad EU gör via regionala avtal som Skagerak-avtalet. Samma metod kan, om den politiska viljan finns, användas för att reglera fisket i marina skyddade områden, säger Jan Isakson.

Källa: Greenpeace