Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Försämring av skogslag hotar Amazonas

Foto: Wikimedia

Aktivister från Greenpeace besökte igår den brasilianska ambassaden i elva länder, bland annat i Stockholm, med en uppmaning till Brasiliens regering att inte försämra den så kallade ”Forest code”, Brasiliens viktigaste lag för skydd av regnskog.

Avgörandet fälls av president Dilma Roussef, som kan välja att antingen i likhet med senaten stödja de ekonomiska jordbruksintressen som vill avverka mer regnskog, eller lägga in sitt veto mot urvattningen av lagen.

– Vi vill uppmana president Roussef att rösta för regnskogen, klimatet och de människor som är beroende av Amazonas för sin överlevnad, istället för att låta enskilda ekonomiska intressen skövla ett av världens artrikaste och klimatviktigaste områden. President Roussef är förmodligen Amazonas sista hopp, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace Sverigekontor.

Den långtgående försämringen av ”Forest code” har röstats igenom två gånger i senaten, efter hård lobbying från stora jordbruksföretag. I dagsläget innebär lagen bland annat att markägare måste skydda en viss procent ”naturlig vegetation” på sin mark, till exempel urskog.

Enligt den brasilianska regeringen hotas 47 miljoner hektar regnskog av skövling om ändringarna i lagen går igenom. Det är en yta större än Sverige. Dessutom skulle en lagändring innebära att amnesti kan utfärdas för brott begångna före 2008 och att de 29 miljoner hektar som avverkats illegalt under det senaste decenniet inte behöver återställas.

När Dilma Roussef tillträdde som president förra året lovade hon att behålla den förra regeringens internationella löften om att minska avskogningen med 80 procent till 2020.

Källa: Greenpeace