Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bra lottning för svenska herrarna i EM-kvalet i basket – okej för damerna

– Jag är nöjd med herrlottningen. Att slippa vara i en sexlagsgrupp och dessutom få Luxemburg i gruppen är utmärkt. Det finns egentligen inga lag i kvalet man enkelt hämtar två poäng mot, men Luxemburg ska vi bara slå. Vad gäller damerna är jag inte helt missnöjd ändå. Jättetufft förstås att möta Spanien, men alla de andra lagen kan vi spela med och dessutom slå om vi har en bra dag, säger Sveriges landslagschef Jonte Karlsson.

Det finns ett preliminärt spelschema och det säger att Sveriges herrar ska inleda borta mot Bulgarien 15 augusti 2012. Första hemmamatchen spelas mot Azerbajdzjan 21 augusti.

Damerna inleder enligt det preliminära spelschemat borta mot Rumänien 13 juni 2012. Damernas första hemmamatch blir mot Spanien 16 juni.

– Att Spaniens damer och Turkiets herrar, som kom tvåa i VM 2010, måste kvala säger allt om konkurrensen. I det perspektivet är det egentligen förmätet att diskutera huruvida lottningen är bra eller dålig för alla som inte är helt vimsiga i luvan förstår då hur tufft ett kval är. Det här är också en anledning till att FIBA Europe i helgen tog beslut om att utöka EM 2015 till 20 lag. Samtidigt, har vi alla våra spelare med tycker jag att vi har en chans att slå alla våra motståndare. Det vore en jätteskräll om damerna slår Spanien, men alla andra känns realistiska att slå, säger Jonte Karlsson.

För herrarnas del gäller att ettan och tvåan i varje grupp är klara för EM 2013 i Slovenien. Sedan går de fyra bästa treorna av sex också till Eurobasket. Femlagsgrupp och Luxemburg i gruppen är alltså perfekt då Luxemburg helt enkelt inte ska vara ett hot.

Azerbajdzjan slog Sverige övertygande i kvalet somrarna 2010 och 2011.

Tyskland och Bulgarien är sannerligen inga dåliga lag, men får Tyskland med Dirk Nowitski, MVP i NBA-finalerna i våras? Får de med Los Angeles Clippers store center Chris Kaman?

Om inte så är Tyskland genast ett mer mänskligt motstånd, annars får man glädjas åt möjligheten att se en världsstjärna som Dirk Nowitski i Sverige.

– Jag tycker att Tyskland passar oss ganska bra, men det är självklart ett lag med Nowitski och ett annat utan honom. Bulgarien tycker jag vi är ungefär lika bra som. Azerbajdzjan har vi slagit nyligen och vi har varit i Baku och vet hur det är. Luxemburg ska vi bara slå, så vi har absolut en bra chans att gå till EM 2013, säger Jonte Karlsson.

Vad gäller damerna är det bara ettan och tvåan i varje kvalgrupp som går till Eurobasket 2013 i Frankrike. Det gör läget lite knepigare än för herrarna. Spanien en världsnation, men missade ändå slutspelet i EM 2011. Spanien är ett lag som kan gå igenom kvalet obesegrat.

Tyskland var med i EM 2011, men förlorade tre raka och åkte ur. Varken Bulgarien eller Rumänien spelade Eurobasket 2011, men rankas ändå högre än Sverige baserat på kvalresultat.

– Tyskland var ändå bra i EM 2011, men jag tycker att vi kan spela med dem. Bulgarien och Rumänien är också bra, men inte bättre än att vi kan slå dem på bra dagar. Vi hade kunnat få en bättre lottning, men också en sämre. Problemet är att vi rankades så lågt inför lottningen, vi kunde liksom inte vänta oss en riktigt bra lottning. Jag tycker det känns okej, trots att det på förhand känns som om vi får sikta in oss på att bli tvåa i gruppen, säger Jonte Karlsson.

Källa: Svenska Basketbollförbundet.