Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Guldsmeden Helena Edman får Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig verksamhet.

Prins Eugen-medaljen överlämnades till guldsmeden Helena Edman av H.M. Konungen vid en ceremoni på Stockholms Slott den 6 december 2011. Hon får den för framstående konstnärlig verksamhet.

Prins Eugen-medaljen instiftades av kung Gustav V i samband med Prins Eugens 80-årsdag 1945. Medaljen förlänas för framstående konstnärlig verksamhet. Medaljen delas årligen ut till högst tre framstående svenska utövare av konst eller konsthantverk. Medaljen överlämnas av H.M. Konungen vid en ceremoni på Stockholms Slott den 6 december 2011.

Helena Edman är en av våra mest framstående guldsmeder och medlem av Nutida Svenskt Silver sedan många år. Helenas Edmans formspråk är enkelt och tidlöst, samtidigt som hon tillåter sig att vara lekfull och överraskande. Hon arbetar både i silver och i guld. Specifikt för henne är användandet av 23 k guld i förening med pärlor och stenar.

”När jag arbetar använder jag gärna cirkeln som inspirationskälla. Formen har fascinerat oss människor i många tusen år och finns naturligt i nästan allt som omger oss.”

Helena Edman aktuell i två utställningar just nu: i ”Nutida Jul ” på Nutida Svenskt Silver och i ”The Christmas Card Exhibition 2.0” på Designgalleriet.

Helena Edman är född 1952 i Umeå. Utbildning: 1979 Guldsmedsgesäll, 1981-83 Guldsmedshögskolan i Köpenhamn. Egen verksamhet sedan 1985. Representerad på Nationalmuseum och Nordiska Museet.

De silver- och guldsmeder från Nutida Svenskt Silver som har tidigare mottagit priset är Kerstin Öhlin Lejonklou, Bengt Liljedahl, Torun Bülow Hübe, Sigurd Persson och Birger Haglund.

Källa: Nutida Svenskt Silver.