Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klimatförhandlingarna i Durban: Pengar till global skogsfond kan rädda mer av världens skogar

Foto: Wikimedia

Det är fullt möjligt att mycket kraftigt minska den globala avskogningen till ”nästan noll” år 2020. Men världens länder måste agera nu och bidra till finansieringen av det internationella skogsprogrammet REDD. Om inget görs riskerar vi att dubbelt så mycket skog försvinner till 2030, varnar WWF i en ny rapport som släpps under klimatförhandlingarna i Durban.

– Världens skogar spelar stor roll för klimatet, den biologiska mångfalden och för miljarder fattiga människor. Stoppad avskogning är fullt möjlig, men kräver snabba åtgärder nu, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
I generella termer handlar det om att skapa ett system där rika länder betalar fattiga länder för att inte hugga ner sina skogar. Om tillräckligt mycket pengar avsätts till FN-programmet REDD+ kan avskogningen nästan vara nere på noll inom tio år, hävdar WWF i rapporten ”WWF´s Living Forest Report, ”Forest and Climate”.
– Om vi inte agerar nu kommer världen att förlora ytterligare 55 miljoner hektar skogsmark till år 2020. Om besluten skjuts på framtiden kommer avskogningen att öka till 125 miljoner hektar till år 2030 – mer än fem gånger så mycket som den svenska skogsarealen, säger Per Larsson, som arbetar med internationella skogsfrågor på WWF.
Avskogning och skogsförstörelse står idag för närmare 20 procent av de globala koldioxidutsläppen, vilket är mer än från transportsektorn. Om avskogningen stoppas till år 2020 skulle utsläppen vara mycket små. Det kräver investeringar på cirka 30-50 miljarder US-dollar till år 2020. Ju senare åtgärderna sätts in desto högre blir kostnaderna. Snabbväxande plantager inte är något alternativ till hejdad avskogning, visar rapporten. De kommer inte att kunna kompensera utsläpp från avskogning förrän tidigast 2040.
Om inte åtgärder sätts in till år 2020 leder det till ökade koldioxidutsläpp på minst 24 miljarder ton. Förlusten av skog kommer att få ödesdigra konsekvenser för vårt globala klimat, för naturen och för försörjningen för miljarder människor.
– Därför krävs ambitiösa globala mål för att hejda avskogning och skogsskövling globalt, säger Håkan Wirtén.
Fakta: Mekanismer för att hjälpa fattiga länder att stoppa avskogningen är en viktig ingrediens i de pågående klimatförhandlingarna. Initiativet går under begreppet REDD+ (Reduced Emissions from Deforestation and Degradation). För att stoppa avskogningen till 2020 krävs att REDD+ fungerar. Det är möjligt via stärkta förvaltningssystem och markplanering, förbättrad lagefterlevnad och markrättigheter, transparens och att marknaden efterfrågar ansvarfullt producerade jord- och skogsbruksprodukter. Det måste kombineras med åtgärder för att skydda biologisk mångfald.
Bakgrund
Rapporten Living Forests – Forest Climate baseras på en modell som har utvecklats för WWF av det internationella forskningsinstitutet IIASA (Institute for Applied System Analysis). Modellen baserar sig på flera olika scenarier för global markanvändning för de kommande 50 åren. Det handlar om allt från ändrade kostvanor, bioenergianvändning, naturvårdsambitioner till efterfrågan på brännved och virke etc. Det är möjligt att till 2020 uppnå ett stopp för nettoavskogning och skogsförstörelse globalt om åtgärder vidtas omgående.  Det kräver en REDD+ mekanism.

Källa: WWF