Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tim Hecker, hyllad mörk vacker ambient till Södra Teatern

Tim Hecker är en kanadensisk kompositör, musiker och ljudkonstnär som under det sista decenniet byggt upp ljudlandskap fyllda av dissonanser, oljud och smärtande vackra melodier. Hans hyllade verklista består av lika delar digitala som organiska ljudkällor som sömlöst vävts samman. Resultatet är en hybrid, någonstans mellan abstrakt elektroniskt, konstmusik och minimalism.

Tim Hecker inledde karriären som electronica-artist under namnet Jetone. Sitt rejäla internationella genomslag har han däremot gjort med sin mer personligt präglade musik och under eget namn. Han hämtar inspiration från popkulturen och presenterar den i intrikata collage av samplade ljud och datorgenererade slingor. Hans verk beskrivs som ”strukturerad ambient”, ”katedralisk elektronika” och för att ha ”tecktonisk färgpalett”. Främst utforskar han gränsen mellan ljud, dissonans och melodi på ett sätt som är både fysiskt och känslomässigt.

Tim Heckers musik har fått kritikernas erkännande både som intresseväckande ljudexperiment och för sin ideologiska dimension. Varje album utvecklar ett specifikt tema och det senaste, Ravedeath, 1972 (2011) inspirerades av ljudmässigt förfall. ”Jag fascinerades av digitala sopor” berättar Hecker. ”Som när regeringen i Kazakstan slår ner på piratkopiering och man ser bilder på miljontals DVD- och CDskivor som skyfflas fram av bulldozers.”

Ravedeath, 1972 är en mörk, närmast klaustrofobisk skiva som genomsyras av just den tanken om musik/ljud som ett förbilligat, mörbultat objekt. Musiken spelades in under en dag i en kyrka i Reykjavik. Ljudet från en kvidande orgel rikoschetterar mellan kyrkväggarna och ger en känsla av en mäktigt stor rymd. Albumet avslutade sedan i en studio, med hjälp av producenten Ben Frost, där de digitalt bearbetat med synth washes och effektboxar som i shoegazing. Något oväntat ger livekänslan i ljudet emellanåt något av en progrock-känsla som associerar till en blandning av Pink Floyd under tidigt 70-tal och 80-talets Vangelis. Slutresultatet är en ständig rörelse mellan det organiska och digitala och Ravedeath, 1972 har lyfts fram som Tim Heckers hittills allra mest lysande album.

Tim Hecker har arbetat med bland andra Kranky, Alien8, Mille Plateaux, Room40, Force Inc, Staalplaat, och Fat Cat. Han har turnerat med Godspeed You! Black Emperor, spelat in musik med Fly Pan Am, och samarbetat med Christof Migone, Martin Tétreault, och Aidan Baker. Han har också skrivit moderna dansverk och filmmusik.

Hecker och hans verk har belönats med ett flertal priser och utmärkelser. Bara i år har han hunnit med att bli nominerad till Polarpriset, bli utnämnd till en av de mest intressanta kompositörerna i världen under 40 (av National Public Radio i USA) och hans senaste album Ravedeath, 1972 utsågs till Best New Music av Pitchfork.com och hamnade på plats 19 på Sonic Magazines årsbästalista.

Tim Hecker, torsdag 9 februari kl 20:00, Södra teatern, Stora Scen.

Källa: Södra Teatern.