Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Poulencs Gloria i Luleå för första gången på minst 30 år

Med ett 90-tal kör- och orkestermusiker samt solist, uppförs den franske tonsättaren Francis Poulencs Gloria i Luleå domkyrka söndagen den 18 december. I programmet ingår även orgelkonserten av samme tonsättare som framförs för första gången i Luleå.

Francis Poulenc var född i Paris 1899 och dog 1963 i samma stad. Hans senare verk, dit Gloria hör, uttrycker en stark lyrisk känsla. ”För att kunna spela min musik väl måste man absolut undgå rubato och alltid hålla tempot strängt, man ska sjunga mina melodier som om det vore Verdi eller Massenet” var Poulenc instruktioner.

I Gloria möter Luleå kammarkör Nederluleå kyrkokör och orkestermusiker från Piteå och Luleå under ledning av Monica Wasberg.

Solist är den inte obekanta Jenny Lindstipendiaten Elisabeth Berg, uppväxt i Luleå. Hon har bl a arbetat vid Kungliga operan i Stockholm och varit gästlärare i regi och sång vid musikhögskolan i Piteå.

Poulenc har även skrivit en grandios orgelkonsert i G-moll år 1938 som framförs för första gången i Luleå av domkyrkans organist Markus Wargh.

Konserten innehåller också traditionell julmusik.

Källa: Kammarkören i Luleå .