Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skogsstyrelsen: Stora skogsskador efter stormen Dagmar

Spår efter stormen Dagmars framfart i Norge Foto: Wikimedia

Skogsstyrelsen och skogsbruket arbetar tillsammans för att få en bild över skogsskadorna efter stormen Dagmar som drog fram natten till annandagen. Skadorna är spridda över ett stort geografiskt område, vilket gör det svårt att bedöma hur stora mängder virke som skadats. Detta kommer att försvåra upparbetningen och öka risken för insektsangrepp.

– Det är viktigt att skogsägare i de stormdrabbade områdena går över sina fastigheter för att skaffa sig en bild av skadornas omfattning. Man bör i god tid ta kontakt med sin skogliga samarbetspartner för att få arbetet utfört på rätt sätt och i god tid för att minska risken för angrepp av granbarkborre, säger Pär Larsson, regionchef för Skogsstyrelsen inom det mest drabbade området.

Stormen Dagmar orsakade omfattande skador främst i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län. Även angränsande områden, speciellt söderut, har lokalt fått stora skador.

Till sommaren kan stora virkesvärden stå på spel i samband med att skadeinsekter, framför allt granbarkborre, börjar föröka sig. Det är viktigt att stormskadat virket kommer ut från skogen innan dess. Särskilt viktigt är det i Medelpad och delar av Jämtland där det redan finns en stark population av granbarkborre och ett särskilt program för bekämpning.

Skogsstyrelsens och skogsbrukets personal arbetar gemensamt för att ta fram kvalitetssäkrade bedömningar av volymen skadad skog. Skadorna består till stor del av spridda stormfällda träd, fröträd, träd i hyggeskanter och i områden som nyligen gallrats.
– Det rör sig inte om lika stora mängder skadad skog som i stormarna Gudrun eller Per i södra Sverige. Däremot kan enskilda markägare ha drabbats lika hårt. Det kommer att bli ett resurskrävande arbetet att få ut virket ut skogen, säger Mårten Larsson på Skogsindustrierna.

– Risken för olyckor är stor i stormfälld skog. Skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning bör inte på egen hand ge sig ut i skogen för att röja upp efter stormen, säger Sten Frohm, skogsdirektör på LRF Skogsägarna.

Källa: Skogsstyrelsen