Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jämställdhet, full sysselsättning och klimatet fokus i Sjöstedts tal

Foto: Wikimedia

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt höll sitt första tal som nyvald partiordförande när partiets kongress avslutades i Uppsala idag. Fokus riktades mot jämställdhetsfrågor, full sysselsättning och stärkt klimatpolitik.

– Vänsterpartiet ska vara det parti i Sverige som gör feminismen konkret och begriplig. Vi ska synliggöra och förändra de ojämlika villkoren för kvinnor och män. Det handlar om sexualiserat våld, löneskillnader och de olika förväntningar som möter pojkar och flickor och formar dem som individer, säger Jonas Sjöstedt.

– Full sysselsättning är det övergripande målet för vår ekonomiska politik. Då krävs det investeringar. Bostäder behöver byggas och renoveras. Vindkraften ska byggas ut och vi ska sikta mot att ha Europas bästa järnväg. Det är orimligt att en fjärdedel av våra ungdomar går utan jobb och att mer än hälften av alla unga kvinnor som arbetar har osäkra anställningar, säger Jonas Sjöstedt.

– Klimatkrisen är minst lika akut som eurokrisen. Sverige har tappat både fart och förtroende i klimatfrågan. Vi måste bokstavligen bygga om landet. Det gemensamma ägandet i statliga företag och våra AP-fonder ska användas för att göra Sverige till ett föregångsland i kampen mot klimatförändringar. Vänsterpartiet är det självklara klimatpartiet, avslutar Jonas Sjöstedt.

Källa: Vänsterpartiet.