Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iran: Risk att Sakineh Ashtiani kommer att hängas

Irans högsta domstol Foto: Wikimedia

I slutet av december kom nya uppgifter från Iran gällande Sakineh Ashtiani, den 44-åriga tvåbarnsmamman som dömts att stenas till döds för äktenskapsbrott. Enligt uppgifterna, i den statskontrollerade iranska nyhetsbyrån ISNA, står dödsdomen fast men myndigheterna undersöker möjligheterna att utföra avrättningen genom hängning i stället för stening. 

Sakineh Ashtianis fall är kantat med juridiska märkligheter. Hon greps 2005 anklagad för mord på sin make. Ett brott där anhöriga till offret, enligt iransk lag, får bestämma om den anklagade ska dömas till döden. Barnen valde att inte kräva att hon skulle straffas med döden. Då dömdes hon i stället, mot sitt nekande,  till tio års fängelse, ett straff som senare sänktes till fem år efter att högsta domstolen ändrat åtalet till ”delaktighet” i mord. Detta tidsbestämda straff är nu avtjänat. I fängelset väcktes sedan ännu ett åtal mot henne, denna gång för påstått äktenskapsbrott. Hon dömdes till 99 piskrapp som verkställdes i sonens närvaro och senare dömdes hon även till döden och avrättning genom stening.

Amnesty fick kännedom om fallet under 2009 och har sedan dess bedrivit en kampanj för att få dödsdomen mot henne upphävd. I juni 2010 fick steningsdomen mot Sakineh Ashtiani stor internationell uppmärksamhet med kraftiga fördömande. I augusti samma år tvingades hon framträda i iransk tv och ”erkänna” sig skyldig till äktenskapsbrott och inblandning i mordet på maken. Liknande tv-bekännelser visas ofta i den statliga iranska televisionen och det finns trovärdiga uppgifter om att fångar tvingas framträda i tv efter att ha torterats.

Personer i Sakineh Ashtianis omgivning har också drabbats. En av hennes advokater, Mohammed Mostafaei, lämnade Iran i juli 2010 då han befarade att han skulle fängslas efter att ha blivit kallad till förhör. Hans hustru och svåger greps av polisen för att tvinga Mostafaei att överlämna sig. Han har senare dömts i sin frånvaro till sex års fängelse ”för propaganda mot staten och för att ha agerat mot nationens säkerhet då han diskuterat Sakinehs fall med utländska medier”.

I oktober greps en av hennes söner tillsammans med  försvarsadvokaten, Javid Houtan Liyan, de anklagades för att ha talat med utländska medier. Sonen släpptes senare men enligt uppgift har försvarsadvokaten dömts till fyra års fängelse. I ett utsmugglat har han berättat för sin försvarsadvokat att han blivit torterad. Även denne advokat har tvingats lämna Iran på grund av de hot han utsatts för.

De iranska myndigheterna har vid flera tillfällen utlovat en översyn av de rättsliga turerna i Sakineh Ashtianis fall, men det verkar mest vara ett spel för gallerierna för att blidka den internationella och även den inhemska opinionen mot dödsdomen. Amnesty motsätter sig dödsstraffet oavsett avrättningsmetod och upprepar sitt krav att dödsdomen upphävs.

Källa: Amnesty International