Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Glädjande nyhet från Burma, men mer måste till!

På fredagen nåddes vi av nyheten att ett antal framträdande politiska fångar i Burma har frigivits och att regimen planerar att släppa ytterligare omkring 600 politiska fångar. Socialdemokratiska Studentförbundet gläds över detta och välkomnar frisläppandet. Samtidigt vill vi understryka att det krävs många fler reformer innan vi kan tala om en sann demokratisk utveckling i Burma. De förtryckande lagar som dessa politiska fångar dömts under är fortfarande kvar.

”Det är ännu tidigt att säga exakt vad dagens besked innebär men varje frigivande av politiska fångar är oerhört glädjande. I synnerhet är det glädjande för de frisläppta och deras anhöriga, men det är också ett stort steg för hela Burma. Vi i Socialdemokratiska Studentförbundet fortsätter kämpa för att alla politiska fångar ska friges. Ingen är fri förrän alla är fria” säger Magnus Nilsson ordf. Socialdemokratiska Studentförbundet.

Bland de frigivna finns bland annat Min Ko Naing. Vid sidan av Aung San Suu Kyi är han en av demokratirörelsens främsta ledare.

”Samtidigt som vi gläds måste vi komma ihåg att det behövs mycket mer innan Burma på allvar blir en demokrati. Konstitutionen i landet garanterar fortfarande militären all makt och utesluter oppositionen från något reellt inflytande. Omvärlden måste fortsätta trycka på för större förändringar, speciellt i denna avgörande tid.” avlutar Magnus Nilsson.

Socialdemokratiska studentförbundet har länge aktivt arbetat för ett demokratiskt Burma. Sedan 1996 har vi ett nära samarbete med Student and Youth Congress of Burma, en ungdomsorganisation som är en del av den burmesiska demokratirörelsen.

Källa: Socialdemokratiska studentförbundet.