Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

LUF: Svenskt stridsflyg kraschar försvaret

Foto: Wikimedia

Den svenska stoltheten över JAS-planen är omåttlig. Schweiz försvarsminister har uttalat ett intresse för att köpa Gripenplan för ca 22 miljarder svenska kronor och både näringsliv och politiker går i spin. I ett betänkande beslutar riksdagen kort därefter om att möjliggöra en uppgradering av befintliga plan till en så kallad Super-Jas av modell E/F för det fall något land vill ”förhandla” om ett köp. Den inledande förtjusningen kommer sluta i en besk mångmiljardnota som hamnar på skattebetalarnas bord.

Tidigare JAS-projekt har avslöjat svenska makthavares övertro på Sveriges förmåga att, som en liten nation, producera högteknologiska flygplan. Som nation har vi små resurser och endast ett marginellt inflytande på den globala försvars- och säkerhetspolitiken. Det har yttrat sig genom att köparna till föregående plan inte har varit många eller särskilt välrenommerade. Försvarspolitik måste grundas på realism och inte luftpastejer. Vi vill inte och kan inte bekosta ett nytt JAS-projekt.

Försvarsmakten har meddelat att de inte klarar av att leva upp till de krav som ställts i det senaste försvarsbeslutet. Det blir ingen ny insatsorganisation till år 2014. Antalet soldater ska om två år vara 28 200, inte ens hälften kommer finnas tillgängliga. Att i ett sådant läge ge sig in på det mest kostsamma materielprojektet i vår tid är inget annat än oansvarigt.

JAS-gripen har redan kraschat många gånger. Låt den inte krascha vår försvarsförmåga igen.

Källa: Liberala ungdomsförbundet, LUF.

Liberala ungdomsförbundet är Folkpartiets ungdomsförbund.